Nemzetközi össztűz zúdult a Fertő tavi gigaberuházásra

Húsz ország harminc civil szervezete írt közös tiltakozó levelet az UNESCO Világörökségi Központ igazgatójának a Fertő tó, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize védelmében - írja a Magyar Hang.
Szabó Zsuzsanna, 2020. augusztus 7. péntek, 18:21
Fotó: Getty Images

A portál szerint a tiltakozás oka az, hogy a magyar kormány 32 milliárd forintra tervezett óriásberuházással egy állami tulajdonú szállodát, kempinget és motelt építtetne a védett területre és lebetonozva a part jelentős részét.

A levélben többek között az egyik határon átívelő UNESCO Világörökségi helyszínnel, a Fertő/Neusiedlersee Kultúrtájat fenyegető veszélyre hívják fel a figyelmet. "A helyi magyar és osztrák lakosok UNESCO Világörökségi központnak küldött figyelmeztetései ellenére nincs jele annak, hogy a magyar kormány a tó soproni partján tervezett idegenforgalmi infrastruktúra-fejlesztéseket újragondolná. A turizmus az egyik kiemelt veszélyforrás a terület természeti értékeire, és a tervezett beruházás éppen a turizmus fejlesztését javasolja az alábbi elemekkel: szálláskapacitások növelése a kultúrtáj magyar komponensének magterületén belül egy kemping, motel és 100 szobás 4 csillagos szálloda építésével; a gépjármű forgalom növelése 800 férőhelyes parkoló építésével; az idegenforgalmi használat növelése új teniszpálya építésével, és a meglévő vitorlás- és evezős kikötő férőhelyeinek növelésével."

Major Gyula, a Fertő-tó Barátai nevű szervezet képviselője bízik benne, hogy az UNESCO Világörökségi titkársága a magyar és osztrák állammal közösen meghallgatja a nemzetközi közösség kérését és megakadályozzák a Fertő tó partján tervezett magyar beruházást.

A 444.hu ugyanakkor emlékeztet, hogy a HVG egy hónappal ezelőtt, július 8-án azt írta, hogy a beruházást tervező állami cég, a Sopron-Fertő Zrt. még a járvány kitörése előtt lemondott a százszobás vízparti szálloda, a huszonhat apartman, az ökocentrum, a madárles és a kilátó építéséről. Akkor léptek vissza, hogy egy cölöpház-tulajdonos a megyei kormányhivatalhoz fordult, mert kérés ellenére sem kapott információt a projektről, és az arról szóló döntést is csak egy hirdetményből tudta meg, pedig a szálló a vele közvetlenül szomszédos telken épülne fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Elhetetlen, 2020.08.08 20:16

@aha: Persze, persze, ha építünk egy 100 szobás szállodát, motelt, stb, és lebetonozzuk a part jelentős részét, akkor utolérjük Ausztriát? Nézd meg, mi van a Balatonon. Épülnek a luxus lakóparkok, lezárt partszakaszokkal, kiirtott nádasokkal. Romlik a víz minősége, és egy gyalog már nem talál helyet, ahol sétálhatna vízparton, vagy agy padon ülve végignézhetne egy vihart. (Kivéve a füredi sétányt, de azt is lehet fizetőssé tenni, mint a Halászbátyát. Téged biztosan nem érdekel, mert már van egy parti kéglid, de a legtöbb embernek nincs. Az ?elit? elveszi az országtól a Balatont is, a Fertő tót is. És most jöhet a szöveg, hogy értelmetlenül picsogok, ha nem ti mondjátok, még befuthat a ?valaki?, akinek ez a kedvenc szövege, de nem zavar.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.08.07 19:28

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

aha, 2020.08.07 18:34

A Ferto to osztrak oldalan szamtalan kikito es udulokozpont van. Azokat nem kellene lebontani a kornyezetvedelem jegyeben?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html