A makrogazdasági előrejelzések összegyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó londoni székhelyű vállalat csaknem 30 európai intézmény elemzőinek a magyarországi GDP-re és inflációra vonatkozó előrejelzéseit vizsgálta 24 hónapon keresztül, 2014. január és 2015. december között.

A Forecast Accuracy Award 2015 Hungary (Legpontosabb előrejelzés 2015 Magyarország) díjat annak az elemzői csoportnak ítélték oda, amelynek becslései legjobban megközelítették a GDP és infláció tényleges 2015. évi értékét.

Az 1989-ben alapított Consensus Economics világszerte 700 elemzőtől - köztük a Takarékbank szakértőitől is - gyűjt folyamatosan makrogazdasági előrejelzéseket a GDP-n és infláción kívül többek közt a költségvetési- és külkereskedelmi egyenlegre vagy az ipari termelésre vonatkozóan. Az ezekből készült statisztikák nagyban segítik nemcsak a vállalati szféra, hanem a kormányzati szektor döntéshozóinak munkáját is - mondta Oszlay András. A Takarékbank közgazdaság kutatási és elemzési önálló osztályának vezetője szerint nagyon tanulságos látni azt is, hogyan vélekedik a többi elemző ugyanarról a mutatóról, illetve a bank saját becslései hogyan viszonyulnak más elemzőházak várakozásaihoz.

A Consensus Economics előrejelzéseiben való részvételnek szintén fontos hozadéka, hogy a Takarékbank, illetve a becsléseket rendszeresen leadó elemzők az adott mutatókra szóló teljes prognózist térítésmentesen kapják meg, míg mások számára ezeknek az anyagoknak az elérése akár több ezer eurós éves előfizetési díjba is kerülhet - mondta Oszlay.