Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PM szerdai közleménye szerint a három hitelminősítővel folytatott londoni megbeszélést követően Gion Gábor hangsúlyozta, hogy a tartós növekedést eredményező magyar megoldásokat a piac és a gazdasági elemzők egyaránt elismerik. A magyar gazdaság egyensúlyát ugyanakkor veszélyeztetné, ha az államadósságot a tervezettnél gyorsabb ütemben mérsékelné a kormány a hitelminősítők elvárásainak megfelelve.

Magyarország államadóssága 2022 végére a GDP 60 százalékára mérséklődhet, de a 70 százalék alatti arányt már jövőre elérheti, noha 2011-ben még 81 százalékos volt - olvasható a közleményben. Az EU-tagállamok átlagosan csak 1,6 százalékpontos csökkentést értek el ugyanebben az időszakban, Gion Gábor ezért nagyléptékűnek nevezte a magyar államadósság eddigi mérséklését. Az EU átlaga most valamivel 80 százalék alatt van, tehát magasabb az adósságuk, mint a magyar - jegyezte meg.

Rendkívül ritka, hogy a csökkenő államadósság fegyelmezett költségvetéssel, négy százalékot meghaladó gazdasági növekedéssel és három százalék alatti inflációval jár együtt - véli az államtitkár. A költségvetés helyes tervezését és fegyelmezett végrehajtását a PM szerint az is igazolja, hogy a hiány 2012-től átlagosan mindössze 0,3 százalékponttal tért el a tervezettől.