BUX
39138

"Nemzetstratégiai összefonódás" a Budapest Bankban

A kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti a Budapest Bank Zrt. részesedésének megszerzését - az erről szóló rendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

MTI-Eco, 2015. március 17. kedd, 20:22

A Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. február 13-án írta alá a Budapest Bank részvény adásvételi szerződését, melynek értelmében a bank 100 százalékát és annak teljes eszközállományát és érdekeltségét - mint például a Budapest Alapkezelő Zrt., a Budapest Autófinanszírozási Zrt., a Budapest Lízing Zrt. és a Budapest Flotta Zrt. - megvásárolja.

A nemzetstratégiai jelentőségű minősítés elrendelésével a kormány kizárta a Gazdasági Versenyhivatal eljárását az ügyletben. A Corvinus Zrt.-t a kormány 2014. (XII. 4.) december 4-i határozata jelölte ki a Budapest Bank Zrt. megvételére. A Corvinus Zrt. több mint egy évtizedes múlttal, nemzetközi szintű finanszírozási tapasztalatokkal rendelkező cég, amely befektetések kezelésére szakosodott. A Corvinus Zrt. a megújuló és megerősített MFB Csoport fontos tagja, a társaság tulajdonosi jogait az MFB Zrt. gyakorolja. Egy februárban hatályba lépett kormányhatározat alapján az állam 700 millió dollár erejéig készfizető kezességet vállal a Budapest Bank megvásárlására. A korábbi, decemberi kormányhatározat szerint a Budapest Bank vevője a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. lesz, amelynek az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nyújtja a hitelt. Erre a hitelre vállalt garanciát az állam.