Az Európai Bizottság (EB) szóvivője újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a testület támogatja a médiaszabadságot, a médiapluralizmust és az újságírók védelmét, ezek a szabad és demokratikus társadalmak alapjai. Az EB elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett. A bizottság kiemelt figyelemmel követi az eseményeket - tette hozzá.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti. A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtó szabadságának helyzetéről a tagállamokban, így a magyarországiról is - mondta.

Szkínász egy másik újságírói kérdésre ugyanakkor hozzátette, hogy a bizottság csak annyit tud tenni az ügyben, amire az uniós szerződés lehetőséget biztosít számára. Amennyiben jogi fellépés lehetséges, akkor az Európai Bizottság lép - hangsúlyozta.

Korábban az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője, Dunja Miatovic úgy vélekedett a legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárásával kapcsolatban, hogy az "hatalmas csapás" az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére. A magyar média sokszínűségben tapasztalható hanyatlás rossz példát mutat azoknak az államoknak, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz - mutatott rá az EBESZ-illetékes. Mijatovic úgy vélte, az Európai Bizottságnak "nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".