Népszabadság: egyre többen háborodnak fel külföldön is

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője szerint sem hihető az a magyarázat, hogy a Népszabadság bezárása kizárólag üzleti döntés eredménye. A Sajtószakszervezet pedig a lap felfüggesztését a magyar sajtószabadság, szólásszabadság, véleményszabadság legfeketébb napjának titulálta közleményében.
MTI, Napi.hu, 2016. október 10. hétfő, 11:59
Fotó: MTI/EPA

A legnagyobb magyar ellenzéki újság bezárása "hatalmas csapás" az ország sajtószabadságra és média sokszínűségére - mondta vasárnap Dunja Mijatovic, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadságért felelős képviselője. Mijatovic szerint "nehezen hihető", hogy a Népszabadság című napilap vége kizárólag egy üzleti döntés eredménye volt.

A magyar média sokszínűségben tapasztalható hanyatlás rossz példát mutat azoknak az államoknak, amelyek csatlakozni szeretnének az Európai Unióhoz - mutatott rá az EBESZ-illetékes. Mijatovic Bécsből az AP amerikai hírügynökségnek adott telefonos interjúban elmondta, hogy az Európai Bizottságnak "nagyobb figyelmet kellene fordítania a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos kérdésekre".

A Népszabadságot kiadó Mediaworks közölte, hogy szombattól felfüggesztik a baloldali napilap további kiadását "jelentős veszteségek miatt".

Üzenet az EP-ből

Szocialisták és Demokraták (S&D) képviselőcsoportjának elnöke, Gianni Pittella az EurActive szerint a Népszabadság bezárását követően kijelentette:

A sajtószabadság ma veszélyben van Magyarországon.

Nagyon gyakori a nem demokratikus rendszerekben, hogy az olyan "ellenséges újságokat", amelyek aláássák a kormány hatalmát - például - egyértelmű korrupciós ügyek felderítésével, bezárják. Pittella szerint pontosan ez történt a Népszabadsággal is.

Az EP-képviselő felszólította a magyar hatóságokat, hogy minden lehetséges lépést tegyen meg a lap újranyitása és annak biztosítása érdekében, hogy az újságírók újra felvehessék a munkát.

Ez az, amit egy igazi demokrata kormánynak tennie kellene. Ez az, amit Európa elvár Orbántól és a magyar kormánytól

- fogalmazott az EurActive szerint.

A legfeketébb nap

A Népszabadság megjelenésének felfüggesztése a magyar sajtószabadság, szólásszabadság, véleményszabadság legfeketébb napja - vélekedett a Sajtószakszervezet, amely főként a magyar írott sajtó munkavállalóinak érdekeit védi. A szakszervezet szerint a Népszabadság megjelenésének felfüggesztése elsősorban politikai kérdés. Ha üzleti döntés volna, semmi szükség nem lett volna az online kiadás (benne az eddig megjelentetett anyagok és archívum) hozzáférhetőségének blokkolására. Semmivel sem indokolható a péntek esti, tehát a hétvége miatt az akcióképességet blokkoló lépés, a munkatársak futárral történt értesítése, az email címek lezárása, a szerkesztőségi rendszerhez, az ott tárolt adatokhoz, anyagokhoz való hozzáférés lehetetlenné tétele, a dolgozók személyes tárgyainak "felelős őrzésbe vétele" - jegyzi meg az érdekvédelmi szervezet.

A szakszervezet szerint különösen kifogásolható, hogy semmiféle előzetes értesítés, konzultáció nem történt, illetve az, hogy amikor a menedzsment már kész helyzetet teremtett, akkor sem tette lehetővé, hogy a felkészült munkajogásszal, a munkavállalók érdekeit figyelembe vevő javaslatokkal a tárgyalásokra érkező szakszervezeti és üzemi tanácsi képviselők részt vehessenek a vasárnapi tárgyalásokon. A közleményükben ugyanakkor hozzáteszik: ígéretük szerint hétfőn biztosítanak számukra fórumot.

Nem minősíthető jóhiszeműnek

Semmilyen vonatkozásban nem minősíthető jóhiszemű magatartásnak az, ahogyan a munkavállalókkal és az őket képviselő legitim szervezetekkel bántak - véli a szakszervezet -, különösen az nem, hogy a szerkesztőség felajánlásai és konstruktív hozzáállása ellenére is ragaszkodtak a megjelenés szüneteltetéséhez, ami a gazdasági ellehetetlenüléshez vezethet.

A Sajtószakszervezet úgy véli, hogy a Népszabadságnál péntek óta történtek elsősorban a magyar politikai életet és annak harcait jellemző politikai események. Másodsorban ezek a sajtószabadság, az újságíró szakma szakmapolitikai témái, ha úgy tetszik, a magyar társadalom egészét érintő kérdések.

Harmadsorban pedig munkajogi kérdés, a munkavállalók személyes egzisztenciáját érintő kérdésekről szól. A Sajtószakszervezet, mint munkavállalói érdekvédelmi szervezet úgy véli, a tulajdonos és a menedzsment viselkedése ebből a szempontból rosszhiszemű volt. Követelik, hogy a dolgozók sorsát érintő minden kérdésben a vonatkozó törvényeknek megfelelően, átláthatóan, világosan, az érintett munkavállalói szervezetek jogainak és funkcióinak maximális szem előtt tartásával és az írott jogokat is meghaladó együttműködéssel tartsák szem előtt a dolgozók érdekeit, tegyék lehetővé a további, akár tulajdonosváltással együtt járó eredményes működést, a társadalom üzleti korrekcióját.

A Sajtószakszervezet amellett, hogy szolidaritását fejezte ki a Népszabadság minden újságírójával, kiadói alkalmazottjával, kijelentette közleményében, hogy minden hazai érdekvédelmi szervezettel - elsősorban a Magyar Szakszervezeti Szövetséggel -, továbbá a Nemzetközi és az Európai Újságíró Szövetségekkel (az IFJ-vel és EFJ-vel) együtt minden lehetséges szakmapolitikai és érdekvédelmi fórumot igénybe vesz a dolgozók jogainak érvényesítése, egzisztenciális káruk enyhítése, a sajtószabadság érvényre juttatása érdekében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2016.10.10 18:45

@lomb: csak ismételni tudom magam :)
1 életem 1 halálom orbánviktor a királyom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2016.10.10 18:44

@krix: 1 életem 1 halálom orbánviktor a királyom :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2016.10.10 15:06

@tegnaputan:
"2010 óta minden évben megszűnt MO.-n a sajtószabadság a böszmék és külföldi támogatóik szerint. Ha már 6 éve megszűnt, akkor hogy szűnhetett meg idén is, vagy eddig hazudtatok?"

Minden évben megszűnt!
Volt, hogy többször is!
:DDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2016.10.10 14:20

Megértem a felháborodásukat! Megértem, hogy bőszen tiltakoznak a liberálbolsevik csicskák leghatásosabb fegyverük - az agymosásra használt irányított média - egyik hazai gyöngyszemének időleges elvesztése miatt.

Az azonban érdekes, hogy a pijac feltétlen hívei állami beavatkozást szeretnének a pijaci viszonyokba. Nyígnak, vijjognak, tutulnak, mint a bankválság idején, követelve, hogy az állam diktatórikus eszközzel avatkozzon be az általuk szentnek hazudott pijaci folyamatokba.

Igen, a liberálbolsevikok hazudnak reggel, délben, este....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2016.10.10 13:21

@rotaryfun: "Viszlát magyar sajtószabadság viszlát demokrácia !"
2010 óta minden évben megszűnt MO.-n a sajtószabadság a böszmék és külföldi támogatóik szerint. Ha már 6 éve megszűnt, akkor hogy szűnhetett meg idén is, vagy eddig hazudtatok?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html