Új adatok kellenek a népszavazási ívekhez

Az igazságügyi miniszter módosította a népszavazást kezdeményező íveken gyűjtendő személyes adatok körét. Péntektől már ezt kell alkalmazni.
Németh Géza, 2019. június 21. péntek, 09:51
Fotó: Shutterstock

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet először az aláírt ívek ellenőrzésekor eddig vizsgált  "magyar állampolgárságot igazoló okirat" helyett a "személyazonosságot igazoló hatósági igazolvány" valódiságát kell ellenőrizni a népszavazási kezdeményezéseknél.

Ami pedig az aláírásgyűjtő ívek tartalmát illeti, a személyi azonosítóval rendelkező választópolgároknak az édesanyjuk születési családi és utóneve helyett a lakcímüket (település, utca, házszám) kell megadniuk. Továbbra is az íven szerepel a személyi szám és az aláírás.

A személyi számmal nem rendelkező választópolgároknak pedig az édesanyjuk születési családi és utóneve helyett a születési idejüket kell megadniuk. Itt továbbra is az íven szerepel a magyar hatóság által kiállított személyazonosító igazolvány, vagy az útlevél, vagy a vezetői engedély száma és az aláírás.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bakcsubakka, 2019.06.23 12:28

És a külföldről jövő,rég meghaltak kamuszavazásához mi a jó édesapátok faxa kell ????
Szemét csaló,tolvaj banda !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Cucika, 2019.06.22 07:09

Továbbá csak olyan szavazhasson akinek a lakóhelye Magyarország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html