Népszavazást akar az MSZP a visszamenőleges hatály megtiltásáról

Népszavazást kezdeményez az MSZP annak érdekében, hogy a jövőben ne lehessen visszamenőleges hatályú, szerzett jogokat megvonó törvényeket hozni - írja az MTI.
NAPI, 2011. június 18. szombat, 11:22
Fotó:

"Egyetért-e ön azzal, hogy új jogszabály - az érintettekre nézve pozitív joghatás kivételével - visszamenőlegesen ne legyen alkalmazható?" - ismertette Mesterházy Attila, az MSZP elnöke a párt szombati kongresszusa előtt azt a kérdést, amelyet a kezdeményezést elbíráló Országos Választási Bizottságnak nyújtanak be.

Indoklásképpen a pártelnök elmondta: a kormánytöbbség az elmúlt évben többször - így például a 98 százalékos különadó elfogadásakor és a korhatár előtti nyugdíjak csökkentését és szociális ellátássá alakítását engedélyező alkotmánymódosításkor - szerzett jogokat korlátozó törvényeket fogadott el, ami súlyosan sérti a jogállamiságot.

Hozzátette: kezdeményezésük a korkedvezményes nyugdíjban lévőket, a rokkantnyugdíjasokat, a magán-nyugdíjpénztári befizetések állami kezelésbe vételének kárvallottjait, valamint a következő hetekben is demonstrálni szándékozó szakszervezeti tagokat segítené.

Az MSZP elnöke szólt arról is, hogy pártja június 21-én figyelmeztető demonstrációt szervez Miskolcon azért, hogy ismét felhívja a kormány figyelmét a Kelet-Magyarországon élők nehéz helyzetére.
Mesterházy Attila tájékoztatása szerint hosszú vitára számíthatnak az MSZP reggel megkezdődött kongresszusán résztvevők, de véleménye alapján ez "egészen biztosan előre fogja vinni a pártot".

HOZZÁSZÓLÁSOK