Népszerű az MNB új szolgáltatása

Indulása óta már több mint 14 ezren használták a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elektronikus felületén elérhető befektetési értékpapír- és ügyfélszámla-lekérdező programot - közölte a jegybank a honlapján.
MTI, 2016. február 18. csütörtök, 14:13
Fotó: Napi.hu

Az Értékpapírszámla-lekérdező alkalmazással (ÉSZLA) az ügyfél anonim módon össze tudja vetni a szolgáltatójától kapott és az MNB felületén szereplő adatokat, valamint a jegybank is célzott ellenőrzéseket tud végrehajtani az ügyfelektől érkező visszajelzések alapján.

Az alkalmazást felkereső befektetők négyötöde a jegybank, tizede keresőprogramok felületéről jutott el az ÉSZLA-hoz, az érintett ügyfelek mintegy 7,5 százaléka ugyanakkor valamelyik befektetési szolgáltató, illetve pénzügyi internetes portál felületéről lép tovább ide. Érdekesség, hogy az alkalmazást felkeresők mintegy 15 százaléka nem magyar, hanem angol nyelven kommunikál az alkalmazáson, mintegy 5 százalékuk pedig Magyarországon kívüli helyről - elsősorban Nagy-Britanniából, Németországból, Ausztriából, de például Csehországból és Belgiumból is - lép be ide.

A jegybank tájékoztatása szerint jelenleg 42 értékpapírszámlát kezelő társaság - például bankok, befektetési vállalkozások, alapkezelők, vagyonkezelők - szolgáltat adatokat az alkalmazás számára. A befektetők az ezek által küldött 24 jegyű belépési azonosító és havonta változó 12 karakteres jelszó alapján tudják lekérdezni az ÉSZLA felületén az előző tárgyhó végén felhasználható pénzeszközük egyenlegét, illetve a számlán vezetett értékpapírok azonosítóját, elnevezését, mennyiségét, és az elszámolás devizanemét, illetve hitelviszonyt megtestesítő értékpapíroknál - például állampapír - a névértéket is. Erősödhet a jegybank ellenőrzési hatékonysága, és ezáltal a pénzügyi piacokba vetett bizalom azzal, hogy az ügyfelek összevethetik: egyeznek-e a jegybanknak és a nekik küldött adatok.

HOZZÁSZÓLÁSOK