A kormány célja, hogy minden hajléktalant el tudjanak szállásolni a hideg idő beköszöntével. A parlament nemrég döntött a kilakoltatási moratórium meghosszabbításáról, amely november 15-én indul és április végéig tart.

A fával fűtőket szociális tűzifával támogatják, erre 4 milliárd forintot biztosítanak a központi költségvetésből az önkormányzatoknak. Gázból sem lesz hiány, a készletek bőven fedezni fogják a magyarországi igényeket - tette hozzá a miniszter.

A Magyar Államkincstárral kapcsolatban elmondta, hogy annak kulcsszerepe van az összes ellátás kifizetésében, ideértve az agrártámogatásokat. Így ennek a szervezetnek alapvető szerepe van az állam működésében.

Újabb milliárdok a határra

Lázár azt is bejelentette, hogy a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium még 51 milliárd forintot kap határvédelemre az év végéig. Azért kapja a két tárca ezt a forrást, hogy Magyarország továbbra is Európa és a világ egyik legbiztonságosabb országa maradhasson, és megvédhessék az országot az illegális bevándorlóktól - idézte a minisztert az MTI. (A magyar kormány szerint eddig mintegy 270 milliárd forintot költött határvédelemre, s ezt ki is fizettetné Brüsszellel - a szerk.)

Orbán Viktor miniszterelnök azt kérte az érintett tárcáktól, hogy vegyék komolyan azokat a híreket, amelyek szerint van egy-két olyan alvállalkozó, aki nem kapta meg a kerítésépítéskor végzett munkájáért járó juttatást. A Belügyminisztérium az elmúlt napokban egyeztetést kezdeményezett a panasz kivizsgálására, és a kormány kész annak garantálására, hogy aki a munkát elvégezte, kapja meg annak ellenértékét - közölte Lázár.