BUX
39138

NFM: épülnek a tornatermek és tanuszodák

Több mint 38 milliárd forintból összesen 24 tanterem, 25 tornaterem, 24 tanuszoda és 5 iskola épülhet meg a következő tanév végéig a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programban – jelentette be Boros Anita, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) vagyongazdálkodásért felelős helyettes államtitkára.

Napi.hu, 2016. március 3. csütörtök, 12:45

A kormány 2014 februárjában döntött a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programról, amelynek eredményeként hiánypótló beruházások valósulnak meg jellemzően járásközpontokban - írja közleményében az NFM. A program végrehajtását 2015. április 1-jétől vette át a fejlesztési tárca. A beruházások elsődleges célja a demográfiai változások okozta tanteremhiányok kezelése, a mindennapos testnevelés és az úszásoktatás infrastrukturális feltételeinek biztosítása az iskolások számára.

A 78 projektből álló, összesen 38,7 milliárd forint értékű beruházás-sorozat teljes egészében központi költségvetési forrásból megy végbe. A minisztérium kezdeményezésére az önkormányzatoknak nem kell önrészt fizetniük a projektek megvalósításához - közölte a Boros Anita.

E téren vannak azért elmaradások, az Index a közelmúltban számolt be arról, hogy például Nógrádban a két évvel ezelőtti országgyűlési választási kampányban beígért öt megyei fejlesztés (Balassagyarmat uszodát, Nagyoroszi, Nézsa, Szécsény és Varsány tornatermet kapna) egyike sem valósult meg, azóta egyetlen kapavágás sem történt a megvalósítás érdekében.

A program első ütemében szereplő 24 tanterem közül 10-et már átadtak (Csanádpalota, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Győrújbarát, Nagykovácsi, Petőfiszállás, Sződ, Telki és Vácduka). A fennmaradó fejlesztések előkészítése, kivitelezése folyamatban van. A program részeként Budakeszin, Dunakeszin, Fertődön, Geszten és Izsákon komplett iskolák épülnek meg. 25 településen a helyi igényekhez igazodva új tornatermek létesülnek. A tanuszodáknál a kivitelezők kiválasztására irányuló 18 közbeszerzési eljárás hamarosan lezárul, 6 esetben az eljárás dokumentációja előkészítés alatt áll.

A 24 tanterem és a 25 tornaterem felépítménye önkormányzati tulajdonba, míg a 24 tanuszoda az állam tulajdonába és a Nemzeti Sportközpontok (NSK) vagyonkezelésébe kerül. Az uszodák mindennapos üzemeltetéséről a továbbiakban az NSK gondoskodik, ezzel tehermentesítik az önkormányzatokat.