NGM: 9 milliárd a Pest megyei önkormányzatoknak

Megjelentek a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) első idei pályázatai a kompenzációs keretből, a Pest megyei önkormányzatok összesen 4 milliárd forintot kaphatnak felszíni csapadékvíz-elvezetésre, 5 milliárd forintot pedig az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére.
Dzindzisz Sztefan, 2017. június 29. csütörtök, 12:43
Fotó: Napi.hu

Az NGM csütörtöki közleménye szerint a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztésére kiírt pályázat a csapadékvizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését vagy helyben hasznosítását, illetve a települések árvíz-, belvíz- és helyi vízkár veszélyeztetettség csökkentését szolgálja. A támogatással bővíthetőek és korszerűsíthetőek a belterületi csapadékvíz elvezetési, csapadékvíz-gazdálkodási rendszerek, a belterületen áthúzódó vízfolyások és belvízcsatornák és belvízelvezető rendszerek.

A 4 milliárd forint támogatási keretből 40-300 millió forintos támogatásra pályázhatnak a megye települései.

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztésére kiírt pályázat az önkormányzati tulajdonú egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztését, a szolgáltatási és infrastrukturális feltételek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését segíti. Lehetőséget nyújt továbbá a háziorvosi, a fogorvosi és a védőnői szolgálat, valamint az alapellátáshoz kapcsolódó ügyeleti ellátás épületeinek fejlesztésére vagy új épület építésére, továbbá a működő iskolaorvosi rendelők infrastruktúra-fejlesztésére.

A 4,8 milliárd forint támogatási keretből 10-200 millió forintos támogatásra pályázhatnak a megye települései - írták. (Legyen jól értesült, így biztosan nem marad le az üzletről!)

Az egészségügyi alapellátást nyújtó intézmények fejlesztési felhívására 2017. július 28-tól, a felszíni csapadékvíz-elvezetés létesítményeinek fejlesztési felhívására 2017. augusztus 14-től nyújthatóak be a pályázatok - közölte a minisztérium.

A pályázati felhívások és a hozzájuk kapcsolódó részletes útmutatók elektronikusan elérhetők a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Magyar Államkincstár honlapján - írja az MTI.

Az NGM felidézte, hogy Pest megye vállalkozásai és önkormányzatai 2021-ig összesen 80 milliárd forint célzott pénzügyi támogatást kaphatnak fejlesztésekre. A költségvetési finanszírozású programmal a kormány azt kívánja ellensúlyozni, hogy Pest megye a hasonló fejlettségű megyékhez képest kevesebb európai uniós fejlesztési forráshoz juthat hozzá a 2014-2020 közötti időszakban - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK