NGM: a GDP 75 százaléka alatt lesz az államadósság

Év végére a GDP 75 százaléka alá csökkenhet az államadósság, miután az adósságmutatóban, a GDP arányában 1,7 százalékpontos csökkenés várható - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).
MTI, 2014. november 6. csütörtök, 18:25

A kormány megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesüléséről készített előterjesztést és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken.

Az államadósságot az alaptörvényben és a Gazdasági stabilitási törvényben foglalt adósságszabálynak megfelelően kell csökkenti. Az elmúlt években a kormány fegyelmezett gazdálkodást folytatott, így sikerült 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, és ezzel fenntartható költségvetési gazdálkodást kialakítani - fogalmaz a minisztérium.

Megjegyzik, hogy a kormány kötelessége a féléves adatok alapján felülvizsgálni az adósságszabály teljesülését, és az eredményről tájékoztatnia kell az Országgyűlés illetékes bizottságát és a Költségvetési Tanácsot, ennek a kötelezettségének a kabinet eleget tett.

A GDP-arányos adósságmutató 2014-ben bekövetkező mérséklődése, a kormány költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása iránti elkötelezettségét, illetve törekvéseiének sikerét mutatja a minisztérium szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoritsayaaanosh, 2014.11.07 09:28

A jelentés ugyanakkor megjegyzi:
Fontos e helyütt is tudatosítani, hogy a nyilvánosságban a Gst. szerinti adósságnál gyakrabban említésre kerülő ún. maastrichti adósságmutató számításának módszertana eltér a Gst. szerint alkalmazandó módszertantól. A maastrichti mutató és a Gst. szerinti mutató között több eltérés is van, így változásuk iránya és mértéke is eltérhet adott esetben. Az egyik legfőbb eltérés a devizás tételek átszámítására alkalmazott árfolyam: a maastrichti adósságmutatóban az év végi tényárfolyamokon számítják át a devizaadósságot, szemben a Gst. szerinti mutatóval, amely kiszűri az árfolyamváltozás hatását. Az elmúlt hónapok folyamatai arra utalnak, hogy mind a tavalyi, mind az ez évre tervezettnél gyengébb forintárfolyammal kell számolni 2014 végére. Emiatt a maastrichti mutató várhatóan magasabb lesz a Gst. szerint számított adósságmutatónál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2014.11.06 20:13

Feledékenyeknek: Az új, ESA2010-es GDP-számítási módszer szerint úgy nőtt 2%-kal a GDP-nk, hogy nem tettünk semmit.
Valamint: 2009-ben már csak 7% volt a deficit, miközben 2011-ben pedig 5,6% deficit jött össze a tavaly még szufficites nyilvántartásból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.06 18:37

...jó hír ..,rendkívül pörög az unortodox-illiber ..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html