A kormány megtárgyalta és elfogadta az adósságszabály teljesüléséről készített előterjesztést és megállapította, hogy az államadósság 2014 végéig várhatóan tovább csökken.

Az államadósságot az alaptörvényben és a Gazdasági stabilitási törvényben foglalt adósságszabálynak megfelelően kell csökkenti. Az elmúlt években a kormány fegyelmezett gazdálkodást folytatott, így sikerült 3 százalék alá szorítani az államháztartás hiányát, és ezzel fenntartható költségvetési gazdálkodást kialakítani - fogalmaz a minisztérium.

Megjegyzik, hogy a kormány kötelessége a féléves adatok alapján felülvizsgálni az adósságszabály teljesülését, és az eredményről tájékoztatnia kell az Országgyűlés illetékes bizottságát és a Költségvetési Tanácsot, ennek a kötelezettségének a kabinet eleget tett.

A GDP-arányos adósságmutató 2014-ben bekövetkező mérséklődése, a kormány költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása iránti elkötelezettségét, illetve törekvéseiének sikerét mutatja a minisztérium szerint.