NGM: a hiánycél tartható, sőt kedvezőbb is lehet

A be nem érkezett uniós transzferek miatt 9 százalékkal magasabb az államháztartás első tizenegy havi pénzforgalmi teljesítése az éves előirányzatnál, a 2,4 százalékos hiánycél azonban tartható, sőt némileg kedvezőbben is alakulhat - kommentálta Adorján Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára az államháztartás friss adatait az állami hírtévének.
MTI, 2015. december 7. hétfő, 17:20
Fotó: Napi.hu

Az NGM hétfőn publikált adatai szerint az idén novemberben 154,5 milliárd forintos hiánnyal zárt az államháztartás központi alrendszere, az első tizenegy havi hiány pedig 970,7 milliárd forint volt.

Adorján Richárd kifejtette: a kormány teljesíti az idén az uniós programokkal kapcsolatos kiadásokat, amivel megvalósul az uniós források százszázalékos felhasználása, az ehhez kapcsolódó uniós transzfer azonban pénzforgalmilag később folyik be a költségvetésbe. Hozzátette, több száz milliárd forintról van szó.

Ha nem így lenne, sokkal jobb volna az egyenleg, az adóbevételek ugyanis mintegy 700 milliárd forinttal kedvezőbben alakultak, mint tavaly, a stabil gazdaságpolitikának és a stabil államháztartási gazdálkodásnak köszönhetően, amely nem engedi, hogy a kiadások elszálljanak.

Minden esély megvan arra, hogy a 2,4 százalékos hiánycél teljesüljön, esetleg ennél némileg kedvezőbben is alakulhat - hangsúlyozta.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK