Az OECD Economic Outlook kiadványban 2015-re 3 százalékos, míg 2016-ra 2,4 százalékos gazdasági növekedést jeleznek előre. Ez közel megegyezik a kormány 3,1 illetve 2,5 százalékos várakozásával.

Az OECD elemzői kiemelték, hogy a magyar gazdaság növekedésének kedvező dinamikája 2015-ben fennmaradt, amihez minden szektor hozzájárult. A fogyasztást érdemben támogatják a háztartásoknak a banki elszámoltatás eredményeként visszajuttatott összegek, továbbá a hitelek forintosítása javítja a bizalmat. A beruházások növekedésében az EU-s forrásokból megvalósuló infrastrukturális fejlesztések mellett az üzleti szektor szerepe is egyre meghatározóbb. Emellett a magyar export is tartósan támogatja a hazai GDP-t.

Az OECD pozitívan értékeli a kedvező munkaerő-piaci folyamatokat, különös tekintettel arra, hogy a közfoglalkoztatás mellett egyre jobban nő a magánszektor szerepe. A következő időszakban semlegessé váló fiskális politika pedig hozzájárul ahhoz, hogy az államadósság csökkenő trendje továbbra is fennmaradjon.

Különösen kedvező - mutat rá az NGM -, hogy az OECD úgy látja, a hazai tényezők felfelé mutató kockázatot jelentenek a gazdasági folyamatot illetően, így mind a vállalati, mind a lakásberuházások várakozáson felül teljesíthetnek, miközben a fogyasztást a jelenleg feltételezettnél erőteljesebb foglalkoztatás bővülés ösztönözheti.

2016-ban az alacsonyabb növekedési ütemet (2,4 százalék) az OECD megítélése szerint az EU-s források természetes ciklikusságából eredő visszafogottabb állami beruházások eredményezik. Eközben ugyanakkor a fogyasztást a növekvő foglalkoztatás, illetve a 2016-tól csökkenő személyi jövedelemadó is segíti. A kivitel dinamikája élénk marad, tovább növelve a többletet a folyó fizetési mérlegben.

Az NGM a fentiek mellett hozzáteszi: különösen annak fényében kedvező az OECD Magyarországra vonatkozó előrejelzése, hogy a világgazdaság növekedési kilátásai az elmúlt időszakban összességében romlottak. Jelentős bizonytalanság övezi ugyanis a feltörekvő piacok - különösen a kínai gazdaság - kilátásait, miközben a fejlett országok teljesítményére elsősorban a visszafogott beruházási aktivitás nyomja rá bélyegét. Az OECD így lefelé módosította a világgazdaság növekedési ütemét, különösen a 2016-os várakozáson rontott erőteljesen az intézmény.