A deviza alapú jelzáloghitel-adósok, valamint a deviza alapú lízingszerződéssel rendelkezők 2012 végéig kezdeményezhetik az árfolyamvédelmi-rendszerbe való belépést. Az árfolyamrögzítés 60 hónapig, de legfeljebb 2017. június 30-ig lesz biztosítva. Így az egyes devizák árfolyam-ingadozása nem lesz hatással a jelentősen csökkentett havi törlesztőrészletekre, így a devizakölcsönnel rendelkezők pénzügyi helyzete kiszámíthatóbb lesz - áll az NGM közleményében.

Az a hiteladós élhet az árfolyamrögzítéssel, akinek hitele a devizakölcsön folyósításkor alkalmazott árfolyamon számított forint összege nem haladta meg a 20 millió forintot.

A lakás értékére több, a hiteladós anyagi helyzetét nem tükröző tényező is hat. Az ügyfél anyagi és szociális helyzetére a hitel felvételkori összege sokkal jobban utal, mint az ingatlan értéke, mivel az adós az előbbi alapján tervezte a törlesztési kötelezettségeit. A módosítás hatására az érintettek túlnyomó része élhet az árfolyamrögzítés lehetőségével, hiszen a devizaadósok mintegy 90 százalékánál a felvett hitel összege nem haladta meg a 20 milliós korlátot - közölte az NGM.

A nemzetgazdasági miniszter törvényileg szabályozná a devizakölcsön forintosításának, valamint a tartozás 25 százaléka elengedésének eljárásrendjét a kötelezettségüket tartósan nem teljesítő adósok esetében a parlamentnek benyújtott zárószavazás előtti módosító javaslatában. A zárószavazás ma lesz.