Az Európai Bizottság múlt pénteken nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzésében 3,3 százalékos költségvetési hiányt jelzett előre Magyarországnak 2012-re, szemben a magyar konvergenciaprogramban szereplő 2,5 százalékos deficittel. A jövőre prognosztizált hiánnyal kapcsolatban ugyanakkor a brüsszeli bizottsági jelentés megjegyezte: ha a tervek megvalósításában rejlő kockázatokat figyelmen kívül hagynák, akkor valamivel 3 százalék alatti deficitet lehetne valószínűsíteni a következő évre.

Az NGM, hétfői közleményében kiemelte, hogy a bizottság költségvetési előrejelzésének készítésekor figyelembe vette a Széll Kálmán Terven alapuló Konvergencia Programban tervezett intézkedések várható hatásait. Ennek köszönhetően előrejelzésük a 2010. őszi prognózishoz képest jelentősen javult. "Szöveges értékelésükben arra is kitérnek, hogy amennyiben minden intézkedés hatása a tervezett mértékben érvényesül, akkor a hiány 2012-ben a GDP 3 százaléka alatt marad" - áll a minisztérium közleményében.

A konszolidációs intézkedésekhez kapcsolódó kockázatokat jelentősen csökkenti, hogy a Széll Kálmán Terv az egyes intézkedésekhez világos jogalkotási menetrendet társított, aminek végrehajtása folyamatban van - írja a közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A kormány egyetért az előrejelzés azon megjegyzésével, hogy 2012-ben 3 százalékkal javulhat Magyarországon a teljes foglalkoztatás, "így az ország azon kevés tagállam közé tartozik, ahol 2010-ről 2012-re csaknem 2 százalékponttal - tehát 10 százalék alá - csökkenhet a munkanélküliségi ráta".