Mi a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontja az ECB október 7-ei keltezésű véleményéről, illetve vannak-e olyan pontok, amelyekben szerinte az ECB véleménye már meghaladottá vált? - tette fel a kérdést a portál a minisztériumnak, amely az alábbiakat közölte válaszként.

"Az Európai Központi Bank 2013. október 7-én hozta nyilvánosságra az integrált magyar felügyeleti keretrendszerről szóló CON/2013/71 véleményét (a továbbiakban: Második vélemény). A Második véleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. október 15-én kapta meg hivatalosan írásban az Európai Központi Banktól.

A Második vélemény a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyi Szervezetek Állami felügyeletének integrációját megvalósító, a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2013. évi CXXXIX. törvény (a továbbiakban: MNBtv.) megalkotásával, és ennek okán több kapcsolódó pénzügyi és egyéb tárgyú jogszabály módosításával kapcsolatos hazai konzultációs kérelmekre és tájékoztatásokra vonatkozóan tartalmaz megállapításokat. A Vélemény továbbá az új magyar integrált felügyeleti keretrendszerről szóló, 2013. július 26-án nyilvánosságra hozott CON/2013/56 EKB véleményhez (a továbbiakban: Első vélemény) is kapcsolódik, több ponton korábbi EKB álláspontot kiegészítve.

Lehetséges korrekció

Az Első véleményben szereplő javaslatokat és észrevételeket a Nemzetgazdasági Minisztérium az MNBtv. elfogadását megelőzően megvizsgálta, és a véleményben foglaltak figyelembevételével - Magyarország alkotmányos előírásainak a szem előtt tartásával - zárószavazás előtti módosító javaslat került előterjesztésre az Országgyűléshez a törvényjavaslat elfogadását megelőzően. Az MNBtv.-t érintő elfogadás előtti módosításokról a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013. szeptember 13-án tájékoztatta az Európai Központi Bankot.

A Második véleményben foglalt megállapítások szakmai áttekintése folyamatban van. A szakmai áttekintést követően, az Európai Központi Banknak szóló - véleménnyel kapcsolatos - tájékoztató levél elküldésével egyidejűleg áll módunkban részletesebb tájékoztatást nyújtani arra vonatkozóan, hogy melyek azok az megállapítások, amelyekkel kapcsolatban további esetleges szabályozási korrekció szükséges, és melyek azok, amelyek már megvalósultak, tekintettel arra, hogy mind az Első véleményben, mind pedig a Második véleményében foglalt több megállapítás a hatályba lépett szabályozásban elfogadásra került."