Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A NGM közleménye leszögezi: " Az mfor.hu-n kedden megjelent, "Megszületett a megállapodás: így mentik meg a devizahiteleseket" című cikkben foglaltak nem állják meg a helyüket, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség között megállapodás még nem született. Az értesülések így minden alapot nélkülöznek."

Az mfor.hu portál kedden azt közölte, hogy a múlt héten megállapodott az NGM és a Magyar Bankszövetség a devizahitelesek megmentését szolgáló csomag főbb pontjairól. Az internetes lap a "birtokába jutott jegyzőkönyvből" idézve azt állította, hogy az egyezség értelmében 190 forinton rögzítik a svájci frank árfolyamát, és a bankok negyedévenként csak a nem teljesítő hitelek 5 százalékánál kezdeményezhetnek végrehajtást.

Az mfor.hu szerint a megállapodás első pontja alapján a lakáshitelezéssel kapcsolatos árverezési moratóriumot feloldanák 2011. július 1-jétől azzal, hogy a bankok negyedévenként a lejárt hitelek maximum 5 százalékánál kezdeményezhetnének piaci megoldást.

Az mfor.hu szerint az is a megállapodás részét képezte volna, hogy a jelzáloghitellel rendelkező, rendben törlesztő ügyfelek számára lehetőség nyílna az árfolyamkockázat mérséklésére. A portál szerint az ügyfél kezdeményezhetné a bankjánál, hogy a 190 forint/svájci frank árfolyam feletti hitelrészére forint hitelszámla nyíljon BUBOR kamattal; mely hitelezést az állam 3,5 évre 100 százalékos garanciával támogatna, majd ezt követően az állami garancia 25 százalékos lenne.

A harmadik pontként azt írta a honlap, hogy a tartósan nem fizető jelzáloghitel adósok egy szűk körére (így például, ha a hitel maximum 15 millió forint, vagy ha az adós munkanélkülivé vált az elmúlt 3 évben) speciális megoldás nyílna. Az ügyfél és a bank egyaránt kezdeményezhetné a helyi önkormányzatnál az adott ingatlan önkormányzat általi megvásárlását, 35 százalékos áron, ezen esetben a döntést az önkormányzat hozná meg - állította az mfor.hu.

A portál szerint a megállapodás arra is kiterjed, hogy 2013-ban és 2014-ben 35-35 százalékkal, 117, majd 76,5 milliárd forintra csökken a bankadó, amelynek alapjából levonható lenne a kis- és középvállalaltoknak nyújtott hitelállomány január 1-től számított növekménye.

A cáfolat ellenére az mfor.hu hitelesnek tarja a birtokába jutott jegyzőkönyvet, amelyen Patai Mihály és Matolcsy György aláírásának helye szerepel, a végleges dátum - mint írja - azonban még nincs rajta, a dátumozás csak ennyi: "Budapest, 2011. V. ...". Ezek alapján valamikor májusban várható a csomag hivatalos bejelentése és a dokumentum ünnepélyes aláírása.