NGM: megalapozott és tartható a jövő évi hiánycél

A magyar kormány a változó világgazdasági környezetben és az európai adósságproblémák közepette is tartani fogja a Széll Kálmán Tervben és a Konvergencia Programban kitűzött jövő évi 2,5 százalék alatti hiánycélt - közölte a nemzetgazdasági tárca az MTI-vel.
NAPI, 2011. október 20. csütörtök, 19:15
Fotó: Napi.hu

"Az Országvédelmi Költségvetésben - egyes állításokkal ellentétben - döntően a kiadásoldali intézkedések szerepelnek. A Kormány és a Magyar Nemzeti Bank számításai abban megegyeznek, hogy az MNB is tarthatónak véli a 2,5 százalékos hiánycél elérését" - áll a közleményben.

Mindezek mellett, a jegybank számításai során - módszertani okokból - nem vette figyelembe egyes olyan intézkedések költségvetési hatását, amelyek jogi háttere még kidolgozás alatt áll. Ezek szintén a számítási eredmények eltérését eredményezhetik - jegyzi meg az NGM.

Az adók, a járulékok és az adóbeszedések hatékonyságáról megfogalmazott kritikákkal szemben a Kormány továbbra is azon az állásponton van, hogy a benyújtott törvénytervezetben szereplő bevételek és megtakarítások számai kellően megalapozottak és ezzel a kitűzött GDP arányos, 2,5 százalék alatti hiánycél tartható.

HOZZÁSZÓLÁSOK