A Főgáz Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. megvásárlása miatt módosítani kell a idei költségvetést, illetve annak hiányát - ismertette el a Napi.hu kérdésére Banai Péter Benő, az NGM helyettes államtitkára a tárca csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Szerdán Borrbély László András az Államadósság kezelő Központ Zrt vezérigazgató-helyettese 2014-es államadósság finaszírozási terv módosításáról tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az Antenna Hungária Zrt. 54 milliárd forintba kerül, a Főgáz Zrt. megvételénél 41 milliárdot fizet az állam az RWE-nek és még nem ismert összeget a fővárosnak. Ezek a tételek összesen legalább 130 milliárd forintot tesznek ki az ÁKK becslése szerint.

Az NGM mai közlése szerint a Főgáz Zrt. korábban RWE tulajdonban lévő részvényeit 41 milliárd forintért vásárolta meg a magyar fél, a főváros tulajdonában lévő részvények megvásárlásáról még folynak az egyeztetések. Az Antenna Hungária Zrt. részvénytranzakciója 56 milliárd forintot tesz ki.

A két vagyonszerzési ügylet valóban növeli a költségvetés pénzforgalmi hiányát, azonban az uniós módszertan szerinti egyenleg esetében hiányrontó hatásról - jelenlegi ismereteink alapján - nem beszélhetünk - közölte ma Banai. Így az állami vagyon bővítése miatt nem szükséges egyenlegjavító intézkedések meghozatala.

Az adósságkezelőnek természetesen gondoskodnia kell a szükséges források biztosításáról, de ez a jelenlegi, kedvező finanszírozási környezetben nem jelent kockázatot. A költségvetési törvény vagyongyarapítási ügyletekhez kapcsolódó módosítására a Parlament tárgyalási ütemtervéhez igazodva kerülhet sor - fogalmazott Banai.

Vagyis a két cég államosítása miatt módostani kell kellé az idei költségvetést - erre valószínűleg a kormány június 6-i megalakítása után kerülhet sor. Az államháztartás hiánya így a tervezett 984,6 milliárd forintról 1100 milliárd forint fölé emelkedhet - ami a GDP 3,6 százaléka. Ugyanakkor NGM szerint ez az uniós hiányt nem növeli - így az a GDP 2,9 százaléka alatt maradhat. Az uniós statisztikai szabályok szerint ugyanis egy nyereséges magáncég állami megvásárlására fordított kiadásokat nem kell az uniós módszertan szerint a kiadások között elszámolni - így az nem hiánynövelő tétel.

Az államháztartás hiánya április végén elérte 951,1 milliárd forintot, miután csak a negyedik hónapban 249,9 milliárd forinttal nőtt. A bődületesen rossz adat a május elsejei hosszú hétvégével magyarázható. Az államháztartás első négyhavi rekordhiányáról itt olvashat.