Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyeztethetünk és minden lehetőséget megfontolunk - fejtette ki a Wall Street Journalnak Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a magyar tárgyalódelegáció tagja. Meglátjuk, hogy melyik a legjobb megoldás mindkét félnek - utalt a hitelkeret tényleges formájára Pleschinger.

A nemzetközi szervezetekkel folyó tárgyalások egyik magyar résztvevője hozzátette: egy elővigyázatossági hitelkeret (PLL) nagyon előnyös lenne Magyarország számára és segítene visszaállítani a piacok bizalmát az ország iránt.

A WSJ cikke szerint Pleschinger Gyula arról is beszélt, hogy a kormánynak van terve arra az esetre, ha nem születik megállapodás egy új biztonsági hálóról. Nem lenne tragédia - mondta arra az esetre, ha nem jönne létre új IMF-megállapodás.

Mindez egybecseng a miniszterelnök minapi rádiónyilatkozatával, amely szerint Magyarország a saját lábán is meg tud állni, az IMF-tárgyalás fontos, de nem húsbavágó.

A legutóbbi piaci reakciók azonban nem éppen ezt mutatják: a forint új történelmi mélypontjára zuhant, soha nem látott magasságban a magyar csődkockázati mutató, a kötvényhozamok az egekben.

Pleschinger Gyula tegnapi nyilatkozatában kiemelte: Magyarország idén megkezdi a 2008-as nemzetközi hitelcsomag törlesztését, de már jelenleg is van elegendő forrása ahhoz, hogy teljesíteni tudja kötelezettségeit további források bevonása nélkül.