A 2013-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány az utolsó pillanatban írta át a pénzügyi tranzakciós illetékből származó bevételi előirányzatot. A változás értelmében 123 milliárdot vár a kormány a bankoktól, míg 116 milliárdot az MNB-től és az államkincstártól.

Ezt részletezve Banai Péter, a minisztérium helyettes államtitkára lapunknak elmondta, hogy jelenlegi számításaik szerint eredményszemléletben az MNB-re mintegy 120, a Magyar Államkincstárra mintegy 10 milliárd forintos tranzakciós pénzügyi illetékteher jut. "Ennek pénzforgalmi hatása 2013-ban 116 milliárd forint" - fűzte hozzá.

Az elmúlt napokban azonban számos olyan vélemény látott napvilágot, miszerint az Európai Bizottság, illetve az Európai Központi Bank kifogásolni fogja a tranzakciós illeték MNB-re történő kiterjesztését, mert az uniós jogba ütközik és sérti a jegybank függetlenségét.

Banai Péter ennek kapcsán kifejtette: "nem gondoljuk, hogy az illetékre vonatkozó törvény uniós jogba ütközik".

Lesz devizakötvény kibocsátás

A Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF/EU-val való megállapodás után tervezi a devizakötvény-kibocsátást - válaszolta a Portfolio.hu kérdésére Banai Péter. Az NGM helyettes államtitkára azt is elárulta, hogy június végén újabb 92 milliárd forintnyi IMF-hitelt törlesztett a magyar állam.

"Az idei évben még nem történt deviza-, csak forintkibocsátás, ebben az értelemben lehet azt mondani, hogy a devizatörlesztéshez szükséges forrásokat is forintkibocsátások fedezték az év eddigi részében" - válaszolta Banai Péter arra a kérdésre, hogy a júliusban lejárt jenkötvényt az állam miből törlesztette.

Arra a kérdésre, hogy a tárca továbbra is tervez-e idén devizakötvény-kibocsátást, a helyettes államtitkár az NGM hétfő délutáni online tájékoztatóján azt írta, hogy "az eredeti finanszírozási tervnek megfelelően az idén továbbra is tervezünk devizakötvény-kibocsátást".

Érdeklődésünkre, hogy erre már a közeljövőben, az EU/IMF-tárgyalások előrehaladtával sor kerülhet-e, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékese kifejtette: "az IMF/EU-val való megállapodás után tervezi a minisztérium a devizakötvény kibocsátást, addig forintban történő kibocsátásokra kerül sor".

Egy másik kérdésre azt is elárulta, hogy a korábbi IMF-hitel júniusi törlesztőrészletét forintforrások terhére teljesítette a magyar állam, összesen 92,4 milliárd forint értékben.