Arra a kérdésre, hogy Magyarország biztosan teljesítette-e a 2012-es hiánycélt, Banai Péter úgy válaszolt, hogy "igen, biztosra veszem, hogy teljesíteni fogjuk a hiánycélt". A hivatalos bűvös adatot a kormány márciusban fogja elküldeni az Európai Unió szerveinek, együtt a Központi Statisztikai Hivatallal és a nemzeti bankkal. Tehát a statisztikai hivatal és jegybank által elfogadott adatról lesz szó - részletezte a költségvetésért felelős helyettes államtitkár a várható fejleményeket.

A március végi adaton belül most már látjuk az állam központi szintjének gazdálkodását és ez az adat sokkal jobb számot mutat, mint előzetesen feltételeztünk - magyarázta Banai utalva arra, hogy az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt pénzforgalmi egyenlege 2,1 százalékos deficitet mutatott 2012-ben.

Ehhez hozzáadjuk a helyi önkormányzatok gazdálkodását, a többségi állami tulajdonban lévő vállalatok gazdálkodását és sajátos módszertani korrekciókat kell végrehajtani ahhoz, hogy megtudjuk mennyi az uniós módszertan szerint számolt hiány - tette hozzá. Ez azonban már a becslés kategóriája - mutatott rá Banai.

Az első három negyedévi adat alapján azt mondhatjuk, hogy az önkormányzatok egyenlege nullszaldós. Vagyis az utolsó negyedévben még egy érdemi kiadáselszaladás esetén is teljesíthető a 3 százalék alatti hiány. A többségi állami tulajdonú vállalatok ehhez a deficithez tizedszázalékokat tehetnek hozzá, tízmilliárdos nagyságrendű lehet ez a deficit - mondta az államtitkár.

A költségvetésért felelős helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy az uniós szabályok értelmében az a lényeges, hogy 3 százalék alatt legyen a deficit. A magyar kormány azonban 2,7 százalékos hiánycélt vállalt úgy, hogy az egyszeri tételt, a magánnyugdíjpénztári átlépésekből származó bevételt nem számolja. Azt gondolom, hogy a már látott adatok alapján biztosan mondhatjuk, hogy nemcsak 3 százalék alatt lesz az állam egészének a hiánya, hanem 2,7 százaléknál is kisebb lesz. Ez az, ami igazán biztató - hangsúlyozta Banai.

Megjegyezte: az Európai Bizottság és az Európai Tanács a múltbeli adatokat és a várható deficiteket is vizsgálja. Kiemelte a helyettes államtitkár azt is, hogy Magyarország az elmúlt években az uniós országok felső harmadába ugrott költségvetési teljesítményével. A tavaly decemberi bizottsági dokumentum alapján az Európai Bizottság is úgy látja, hogy Magyarország hosszú távon is az EU felső harmadában van - fogalmazott Banai.

Arra a felvetésre, hogy ezekből a kedvező adatokból lesz-e az emberek számára valami pozitív fejlemény, Banai azt válaszolta, hogy a fegyelmezett gazdálkodás teremti meg az alapját a gazdasági növekedésnek. Láthatjuk, hogy azok az országok, amelyek rosszul gazdálkodtak, hitelt sem tudnak felvenni. Ennek az eredménye az, hogy Európa számos országában a nyugdíjakat és a béreket csökkentették - magyarázta Banai. A fegyelmezett gazdálkodás szükséges ahhoz, hogy megteremtsük a későbbi, plusz juttatások fedezetét. Hozzáteszem, ez részben már el is indult, például az egészségügy területén 2012-ben és 2013-ban is bérnövekedés valósul meg.