Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019. március 14-én egy határozattal visszavonta az NHB Bank tevékenységi engedélyeit, továbbá döntött a végelszámolás elrendeléséről és végelszámolóként a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot (PSFN Kft.) jelölte ki - kezdte válaszát Matolcsy György jegybankelnök Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, melyben a pénzintézet helyzetéről kérdezte a Magyar Nemzeti Bankot.

Az ügy előzménye, hogy az MNB 2018 decemberében hozta meg az első komolyabb intézkedést az NHB Bankkal szemben. Akkor a felügyeleti szerv 7 millió forintban korlátozta az NHB Bank kifizetéseit, egyúttal két felügyeleti biztos irányítása alá vonta a hitelintézetet, legkésőbb 2019. április 18-áig. Az indoklás szerint annyi pénzt vontak ki a bankból a betétesek, hogy az megrendítette annak likviditását. Összesen 12,5 milliárd távozott - ez már az NHB idén májusban közzétett 2018-as beszámolójából derült ki. Az ügy pikantériáját az adta, hogy az NHB tulajdonosa Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére volt.

A korlátozásokat először 30 napra hozta meg az MNB, majd kétszer is meghosszabbította, végül március 14-én visszavonta az NHB működési engedélyét és elrendelte annak végelszámolását. A jegybank arra hivatkozott, hogy a bank "sem likviditásának helyreállítása, sem üzleti modelljének átalakítása terén nem tett olyan lépéseket, amelyek biztosították volna fenntartható stabil működőképességét". Ezt bíróságon megtámadta a Bankonzult, majd az NHB új tulajdonosa egy aranykereskedő, a Solar Gold Zrt. lett, és Szemerey távozott a pénzintézetből.

Az NHB Bank végelszámolása során összesen 106 hitelezői igénybejelentés érkezett a végelszámolóhoz. Néhány hitelező több igénybejelentéssel is élt, így az igénybejelentők száma ennél kevesebb. A beérkezett hitelezői igénybejelentések alapján 5 állami szerv - Magyar Nemzeti Bank, NAV Kiemelt Adó- és Vámigazgatósága, Maglód Város Önkormányzata, Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébeti Polgármesteri Hivatala, Budapest Főváros Xl. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal - összesen 8,739 milliárd forint várt pénzt a felszámolótól - derül ki Matolcsy mostani válaszából.

Az állami és önkormányzati szereplőkön kívül 12 magánszemély, összesen 437,15 millió forintja, valamint 75 gazdasági társaság összesen 18,441 milliárd forintja ragadt bent.