Kiemelkedően rosszak a megbetegedési és a halálozási statisztikáink és az elvesztett egészséges életévek számát illetően is rosszul állunk, ennek kell az egészségügyben a kiindulópontnak lennie - kezdte  a fenntartható kórház-finanszírozásról tartott előadását Velkey György. Az egészségügyre szánt források szűkössége Velkey szerint egyértelműen összefügg a lakosság egészségi állapotával, első és legfontosabb lépés ezért a rendszerben a forrásbővítés.

A magyar lakosság egészségi állapotához képest kevesen fekszenek kórházban, mert a kapacitásszabályozás lenyomja a kórházi felvételek számát, tehát egyáltalán nem igaz az a közvélekedés, hogy túlhospitalizáljuk a betegeket - állította a Kórházszövetség elnöke. Az ugyanakkor tény, hogy sokan túl hosszú ideig maradnak kórházban, mert a szociális ellátórendszer hiányosságai miatt nincs hova hazaengedni őket.

A magyar egészségügy egyik nagy betegsége az esélyegyenlőtlenség, ami a leginkább rontja a mortalitási statisztikákat. Ennek a felszámolását vette célba az alapellátás fejlesztése, de az eredményekre minimum évtizednyit várni kell.

A bizalomerősítés béremeléssel kezdődik

Forrásbővítésért kiált az adósság növekedése, az elmúlt hónapban újabb ötmilliárddal nőtt a kifizetetlen számlák összege, s ez nem is változik érdemi beavatkozás nélkül. A munkatársak súlyosan alulfinanszírozottak, ami a túlmunkával együtt kiégéshez vezet. A súlyos erőforráshiányban lemerevedett az ápolói és az orvosi kar, a saját létük stabilizációjáért küzdenek, ebben az állapotban ellenállnak a reformoknak. A bizalomerősítés béremeléssel kezdődik, nagyon fontos ezt a kenőanyagot hozzáadni rendszerhez, hogy együttműködésre késztessük a dolgozókat - fogalmazott Velkey.

Az adósságtermelés kapcsán a kórházi menedzsmentre hárított felelősségről úgy vélte, a kórházvezetésnek legelső sorban a betegek lehető legeredményesebb ellátását kell biztosítani, gondoskodni kell a munkatársakról, s csak ezután jöhet az optimális erőforrás gazdálkodás.

Struktúraváltás nélkül nincs eredmény

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a strukturális változás nélkülözhetetlenségét említette előadásában elsőként. Enélkül, mint elmondta, nem várható javulás sem az ellátás színvonalában, sem a betegek és az egészségügyi dolgozók elégedettségében, sem a beszállítók gazdálkodási helyzetében. Az elmúlt időszak intézkedései - az állami fenntartásba vétel, az állami és a magánegészségügy szétválasztása, a rendszerszintű elképzelés nélküli intézményfejlesztés,vagy a hosszú távú koncepció nélküli bérfelzárkóztatás és az elhanyagolható mértékű költségcsökkentések, év végi kasszasöprések, részkonszolidációk - nem tartoznak ebbe sorba.

Rásky szerint Magyarország rendelkezik egy normális egészségügy működtetéséhez szükséges erőforrásokkal, ezeknek az optimális kombinációja biztosítaná a megoldást. Alapvetőnek nevezte, hogy központi akarat szülessen a lakosság egyenrangú partnerként való kezeléséről. A szükséges ellátást a megfelelő időben, helyen és módon elérhetővé kell tenni, képzett és motivált szakszemélyzetre, hatékony és megfizethető technológiákra van szükség egy fenntartható egészségügyhöz.

Mi lesz, ha minden marad?

A felnövő generációknak már nem lesznek elégségesek a régi magyarázatok és a kontraszt is nő a hazai és a nyugat-európai munkakörülmények, kereseti lehetőségek között. Feszültséget okoz majd, hogy a magánellátást megfizetők duplán finanszíroznak a rendszerben, a forráshiány pedig az avuló technológiákat hozza előtérbe - sorolta a veszélyeket az előadó.

A beszállítók várakozásairól szólva elmondta, az új közbeszerzési törvény ugyan elvben lehetőséget biztosít, hogy ne az alacsony ár legyen a kiemelt, vagy egyedüli szempont, azonban a szakértők szerint maga a törvény értelmezése is hónapokba telik, ezért szorgalmazzák, hogy közösen dolgozzák ki azokat az értékelési szempontrendszereket, amelyek az optimális eszközellátást biztosítják.

Az újra nekiiramodó kórházi adósság - októberben újra 45 milliárddal tartoztak a kórházak a beszállítóknak -  miatt idén kasszasöprést, jövőre pedig újabb konszolidációt tartanak szükségesnek - mondta Rásky előadását befejezve.