A tározót üzemeltető társaság 3 millió forintos jegyzett tőkéje és az általa kötött, 10 millió forint értékű felelősségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett. Az ipari környezeti katasztrófára pedig (aminek a jelenlegi esemény számít) az átlagos lakásbiztosítások sem fizetnek.

A vörösiszap-áradás okozta anyagi károk megtérítése a tározó üzemeltetőjének, illetve felelősségbiztosítójának feladata - hangsúlyozta a piacvezető lakásbiztosító. Az Aegon felhívja a figyelmet arra, hogy a tározót üzemeltető társaság 3 millió forintos jegyzett tőkéje és az általa kötött, 10 millió forint értékű felelősségbiztosítás eltörpül a várható kártérítési igények mellett. Lapunk információi szerint egyébként a felelősségbiztosítást a cég az Allianznál kötötte (a társaság ezt egyelőre nem erősítette meg).

Az Aegon a körülményekre tekintettel úgy döntött: szolidaritásból segítséget nyújt a nála lakásbiztosítással rendelkező károsultaknak. A döntés értelmében a kárszakértők felmérik az ingatlanokban keletkezett károkat és dokumentálják azt, így azonnal megkezdhető a helyreállítás, a dokumentáció pedig később felhasználható a kártérítési eljárás során.

A piacvezető lakásbiztosító emellett a kárfelmérést követően azonnali gyorssegély folyósít a károsultaknak, hozzájárulva a helyreállítás költségeihez. Ez azonban a többség számára csak kárenyhítési hozzájárulás lehet. Az átlagos lakásbiztosítások ugyanis az ipari környezeti katasztrófára (aminek a jelenlegi esemény számít) nem terjednek ki. Még a legkörültekintőbb ügyfelek többsége is csak a különböző (a szerződésekben nevesített) természeti katasztrófák esetében számíthatnak teljes kártérítésre a biztosítójuktól.

Kivételt jelent az Aegon úgynevezett all risk terméke, ami a mostani esetben is teljes egészében fedezi a károkat. Mint Bereczki András, vezérigazgató-helyettestől megtudtuk: a vörös iszap áradása által érintett térségben összesen ketten rendelkeznek ilyen termékkel.

Könnyen lehet, hogy az Ajkai Timföldgyár tárolójából kiömlött vörös iszap által okozott károkat (hasonlóan a tavaszi árvízkárok egy részéhez) ismét az államnak kell majd megtérítenie - áll a Biztosítás.hu internetes alkusz frissen kiadott elemzésében. A társaság figyelmeztetett arra is, hogy a biztosítási alkuszok által néhány héttel ezelőtt tartott konferenciáján éppen a magyarországi katasztrófabiztosítási programok elégtelenségére hívta fel a figyelmet, közös fellépést sürgetve a témában.

Az ügyben persze azóta nem történt semmi. A Magyar Biztosítók Szövetsége most konstruktív hozzáállást ígér az összetett probléma rendezésére, ami az alkuszok szerint sajnos arra utal, hogy hazánk nem rendelkezett megfelelő biztosítással a bekövetkezett eseményekre.