Nincs elég orvos? - új csodafegyverrel próbálkozik a kormány

Az egészségügyi szakellátás minőségének javítása és az egészségügyben tapasztalható munkaerőhiány enyhítése érdekében mesterképzés indul három vidéki egyetemen diplomás szakápolók számára - ismertette Betlehem József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosa az M1 szerdai műsorában.
Dzindzisz Sztefan, 2017. július 12. szerda, 08:10
Fotó: Napi.hu

A másfél éves képzés nyomán az ápolók olyan, egyébként orvosok által végzett feladatokat is elláthatnak, elsősorban krónikus betegségek kezelésekor, amelyek sürgős szakorvosi beavatkozást nem igényelnek - közölte a népegészségügyi és egészségügyi rendszer hatékonyságának növelése érdekében kiterjesztett hatáskörű szakdolgozói ellátási modell fejlesztésének koordinációjáért felelős miniszteri biztos.

Egyelőre húsz ápolóval indul a képzés, ám a jelentkezők száma megközelíti a kétszázat. Jövőre a fővárosban is kezdődnek keresztféléves kurzusok. A kiemelt szakápolók elsősorban olyan népbetegségek kezelésénél működhetnek majd közre, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a véralvadási zavarok - mondta a biztos. (Közel ötszáz kórházi ápoló hagyta el Magyarországot tavaly.)

Az ágazati bértábla ma is lehetőséget nyújt a differenciálásra, ám 2019-ig, az első kurzus befejezéséig külön premizálási rendszer is kidolgozható a kiemelt szakápolók számára - tette hozzá az MTI szerint.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.07.13 09:36

Van megoldás, mától nem építünk stadionok nem lesz olimpia, úszóvilágbajnokság felcsúti kisvasút, ott van mészáros meg az többi léhűtő vagyona. Olyan ellátás lehetne belőle, hogy csak na!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.07.12 22:58

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk! Akár még "Gyere haza, rabszolga!" programot is csinálunk pár milliárdból, persze az adótokból, csak gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html