Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hasnyálmirigyrák az onkológia fekete báránya: miközben más daganattípusok ma már legyőzhetők, az elmúlt negyven évben gyakorlatilag nem sikerült érdemben előrelépni a hasnyálmirigyrák gyógyításában, a betegek a diagnózis után átlagosan 4 és fél hónapig élnek. A statisztikai átlagtól természetesen nagy eltérések is előfordulhatnak, ezért a betegség diagnosztizálásakor sem szabad feladni a reményt.

Ma a hasnyálmirigyrák Európában a negyedik legtöbb áldozatot szedő daganattípus, ám ha nem történik semmi változás a diagnózis és gyógyítás terén, várhatóan akár a második helyre is előreléphet.

Bodoky György, az Európai Parlament szakmai munkacsoportjában is résztvevő, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház onkológiai centrumát vezető főorvos szerint onkológiai kezeléssel ugyan átmenetileg fel lehet tartóztatni a betegséget, ám a tumor a legtöbb esetben hamar ellenállóvá válik a ma elérhető gyógyszerekkel szemben. A tragikus statisztikán akkor lehetne javítani, ha több páciens kerülne műthető állapotban orvoshoz, illetve ha a hasnyálmirigyrákban is lennének olyan hosszú túlélést biztosítani képes célzott terápiák, amelyek olyan eredményeket hozhatnának, mint más daganattípusban ez már megtörtént. Ehhez azonban sokkal intenzívebb kutatásokra van szükség - ennek ösztönzését nemzetközi összefogás célozza.

Erre figyeljen!

A betegség nőknél és férfiaknál egyaránt előfordul. A kockázat 45 év felett kezd nőni, a veszélyeztetettséget növeli a dohányzás, a hosszú időn át tartó, rendszeres alkoholfogyasztás, a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, kétszeres a kockázata a cukorbetegeknek, s akiknek a családjában már fordult elő a betegség, továbbá az elhízás is növeli a rák veszélyét. Célzott szűrővizsgálat nincs, a kockázati csoportba tartozóknak a háziorvosukhoz érdemes fordulni, hogy átbeszéljék a lehetséges teendőket és szakmailag indokolt vizsgálatokat.

Figyelmeztető tünet lehet a hastáji vagy derékfájdalom, a sárgaság, a hányinger, az ok nélkülinek tűnő súlyvesztés, a székelési szokások megváltozása, a hasmenés, a nyákos széklet, a mélyvénás trombózis. Tünet lehet a homályos látás, az extrém fáradékonyság, a lassú sebgyógyulás, az állandó szomjúság vagy éhségérzet. Bár ezek a panaszok mást is rejthetnek, indokolt az időveszteség nélküli kivizsgálás. A hasnyálmirigyrák legyőzésének ma egyedüli reménye a korai diagnózis és a műtéti beavatkozás.