Nincs gyógyszerhiány - cáfol a hatóság

Sajtóhírek szerint hiányzik a patikákból a pánikrohamot gyorsan mérsékelni képes Xanax, és helyettesítő gyógyszer sem kapható. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI) közleménye cáfolja a hírt, mondván csupán egy speciális kiszerelésű Xanaxból volt átmeneti hiány.
Szepesi Anita, 2017. július 22. szombat, 14:48
Fotó: Pixabay

Az elmúlt hetekben eltűnt a patikákból a pánikrohamra gyorsan ható Xanax - írta több portál is, az OGYÉI közleménye azonban cáfolja a hírt. Állításuk szerint a sajtóhírekkel ellentétben Magyarországon elérhető a Xanax, annak csupán egy speciális kiszereléséből, a nyelv alá helyezhető - Xanax SL (sublingualis 0,5 mg) - tablettából volt hiány június 21és július 17-e között - erről a készítmény gyártója pedig időben tájékoztatta az OGYÉI-t,.

A depresszió, a szorongás, illetve a pánikbetegségek kezelésére szolgáló készítmény jelenleg nyolcféle kiszerelésben engedélyezett Magyarországon; a korábban átmenetileg hiánycikként regisztrált Xanax SL forgalma kevesebb, mint 1 százaléka Xanax termékcsoport forgalmának - részletezi a hatóság.

A gyártó hivatalosan értesítette az OGYÉI-t a hiány megszűnéséről, így a készítmény lekerült a naprakész adatokat tartalmazó "átmeneti termékhiányt" rögzítő listáról. A Pfizer Kft. valamennyi cég megrendelését kiszállította - tájékoztatta az ellátás felügyeletét ellátó hatóságot a forgalmazási engedély jogosultja.

A hatóság a közlemény szerint megbizonyosodott arról, hogy az ország legnagyobb gyógyszer-nagykereskedőjénél pillanatnyilag is elérhető a gyógyszer, ezért arra kérik a gyógyszerészeket, forduljanak az Intézet Információs Szolgálatához, ha nem tudják beszerezni a nagykereskedőktől a készítményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK