A kormány március 10-én nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem vegye át - az eredetei tervek szerint novembertől - a kéményseprési közszolgáltatást.

Kétséges, hogy januárjától megtörténhet-e az átállás, a kéményseprőtörvényt csak ősszel tárgyalja a parlament, s a féléves felmondási időt akkor is figyelembe kell majd venni - mondta a lapnak Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése ugyanis 6-7 hónapos, 800-1000 órás, az országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik meg, s az ilyen oktatások költsége eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a képzés jelentős összegű közpénzt emészt majd fel. Ehhez jön a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése és a logisztikai rendszerek, például az ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Így az adófizetőknek összességében akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Ebbe az összegbe pedig azok az adófizetők is beszállnak majd, akiknek nincs is kéményük.

A kéményseprés tervezett ingyenessé tétele évente egy átlagfogyasztónak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz, miközben az adófizetők zsebét alaposan megterheli az intézkedés, a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat pedig tönkreteszi az átszervezés.