Nincs kéménye? Akkor ennek a hírnek nem fog örülni!

Szinte bizonyos, hogy a kormány korábbi tervei ellenére ősszel nem veszi át a katasztrófavédelem a kéménytisztítási feladatokat a kéményseprő vállalkozóktól. Ehhez ugyanis az önkormányzatoknak a hat hónapos felmondási idő miatt már szerződést kellett volna bontaniuk a vállalkozókkal - írta a Magyar Nemzet.
Napi.hu, 2015. június 19. péntek, 07:47
Fotó: Reuters

A kormány március 10-én nyújtott be törvénymódosító javaslatot arról, hogy az önkormányzatoktól a katasztrófavédelem vegye át - az eredetei tervek szerint novembertől - a kéményseprési közszolgáltatást.

Kétséges, hogy januárjától megtörténhet-e az átállás, a kéményseprőtörvényt csak ősszel tárgyalja a parlament, s a féléves felmondási időt akkor is figyelembe kell majd venni - mondta a lapnak Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke.

Egy-egy kéményseprő megfelelő szakmai képzése ugyanis 6-7 hónapos, 800-1000 órás, az országos képzési jegyzékben szereplő tanfolyam keretében történik meg, s az ilyen oktatások költsége eléri a személyenkénti kétmillió forintot. Így a képzés jelentős összegű közpénzt emészt majd fel. Ehhez jön a sepréshez és az egyéb feladatokhoz szükséges eszközök, mérőberendezések beszerzése és a logisztikai rendszerek, például az ügyfélszolgálati irodák kialakítása is, ami további 6-6,5 milliárd forint kiadással járhat. Így az adófizetőknek összességében akár 8-9 milliárd forintjába is kerülhet a váltás. Ebbe az összegbe pedig azok az adófizetők is beszállnak majd, akiknek nincs is kéményük.

A kéményseprés tervezett ingyenessé tétele évente egy átlagfogyasztónak mindössze 1500-2000 forint megtakarítást hoz, miközben az adófizetők zsebét alaposan megterheli az intézkedés, a kéménytisztítással foglalkozó vállalkozókat pedig tönkreteszi az átszervezés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gigabursch, 2015.06.20 21:33

Azzal mindig is tisztában voltam, hogy mindenki igyekszik a saját fontosságát igazolni.
De hogy ennél a szarfészek szolgáltatásnál aljasabb lehúzást én még nem láttam - az tény. Gyakorlatilag a szolgáltatás funkciót sem merítik ki.
Pedig a gépjármű szakszervízek a kötelező szervizeikkel komoly magasságokba emelik a lécet még párhasonló szarházival, de ez az a szolgáltatás, amit egyszerűen mindenkinek a saját belátására bíznék (esetleg közös képviselő).
Az egész gittegyletet fel kéne számolni.
Vicces amikor egy szaros senki elmagyarázza az tervező mérnöknek, meg a kivitelezésvezető mérnöknek, hogy szar a kémény. Mert ő baromira ért hozzá. Pedig nem, csak az idióta korábbi kormányok hatalmat tettek a kezükbe indokolatlanul és ők ebből jól megélnek.
Egy tisztességes áramlástani számítást nem képesek végrehajtani, mert a többségük se a fizikát se mást nem ismer, pusztán csak néhány hülyebiztos táblázatot és grafikont próbálnak értelmezni. De az se megy nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megilaci, 2015.06.19 14:03

Lesz Kéményseprésügyi Minisztérium Kb. 120 fős stábbal, Kéményseprők Országos ,Megyei és járási felügyelősége. Országos oktatási központjuk, ide minden kéményseprőnek be kell fizetni a tovább képzési költségét. Csak állami kémény kurkászó boltban vásárolhatják meg a felszerelést. ha mind ez megvan akkor a katasztrófa védelemnél kell Vizsgamunkát tenni " egy kormost ki kurkászni"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2015.06.19 12:05

@Meggi56: Már csak arra kellene valami épeszű magyarázatot kitalálni, hogy ami eddig évtizedek óta működött ilyen hatóságosdi felügyelet nélkül, annak most miért is kell felügyelet, ami persze a közpénzt viszi megint csak és csak bonyolítja a helyzetet?
Megint jó magyar szokás szerint többe fog kerülni a leves mint a hús ráadásul hidegen fogják tálalni.
Ez egy hibban ország.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Meggi56, 2015.06.19 11:34

Megint egy csúsztatás, szó sincs arról, hogy a katasztrófa védelem végezné a kéményseprést. Ami a tény, hogy már több mint egy éve a katasztrófa védelem felügyeli a kéményseprőket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html