A Fidesz-kormány megalakulása óta eddig négyszer konzultált a kormányfő a nemzettel: először a nyugdíjasokhoz fordult kétmillió levelet kiküldve, majd - népszavazás helyett - az alkotmányról kérte ki nyolcmillió választó véleményét, ezután, 2012 májusában és szeptemberében a gazdasággal és a munkahelyek megvédésével kapcsolatban kaptak a választók kérdőíveket. A levelezés összesen hárommilliárd forintba került, az árnyalt válaszadásra kevés lehetőséget adó kérdőíveket a címzettek 8-12 százaléka küldte vissza.

Elmaradt viszont a kormányfő által 2012 decemberében meghirdetett nemzeti konzultáció, amely a hajléktalankérdésről szól volna. Ebből végül csak részleges polgármesteri konzultáció lett, kihagyva például Szeged MSZP-s vezetőjét, Botka Lászlót. (Önkormányzati szinten viszont volt, ahol levélben megszólították a lakókat a hajléktalanok ügyében.)

A miniszterelnök sajtófőnöke, Havasi Bertalan szerint az emberekkel fenntartott folyamatos kapcsolat "egyfajta együttkormányzást" biztosít. Orbán Viktor a határon túl élő magyar állampolgárokat is elérte, 160 ezer levelet küldve ki, azzal az ígérettel, hogy később rendszeresen konzultálna az őket érintő ügyekben velük is.