Nincs megállás: itt az új magyar-orosz atomüzlet

Fehéroroszországba szállít atomerőművekben használatos berendezéseket a Ganz EEM magyar vállalat, amelynek közvetett többségi tulajdonosa a tervek szerint Paks 2-t is felépítő Roszatom.
Napi.hu, 2014. november 12. szerda, 09:42

A Ganz EEM gépipari vállalat megkezdte azoknak a berendezéseknek a gyártását, amelyeket a belorusz atomerőműnek szállít - tudta meg a fehérorosz BelTA hírügynökség az OAO Atomenergomash sajtószóvivőjétől, Inna Vavulinától. A Ganz EEM része az utóbbi vállalatnak, amely viszont az állami tulajdonú orosz atomenergia-monopólium, a Roszatom gépipari részlege.

A magyar vállalat nyolc nagy teljesítményű keringtető szivattyút szállít a nukleáris létesítmény hűtőrendszeréhez. Az első körben csak egy kisebb modellt gyártanak le, amelynek az lesz a feladata, hogy pontosan belője a nagyobbak paramétereit.

Vavulina megjegyezte, hogy nem ez az első megrendelés, amelyet a Ganz EEM orosz technológiával működő atomerőművektől kap. Nemrégiben, 2012-2013-ban például 28 pumpát szállítottak az oroszországi Rosztov városában működő nukleáris erőmű harmadik és negyedik áramtermelő generátorához. Ezek közül hét már túl van a próbaüzemen.

Múlt és jelen

A Ganz Engineering és Energetikai Gépgyártó Kft. (Ganz EEG Kft.) 2008-ban létrehozott magyar-orosz vegyesvállalat, amely az 1844-ben alapított legendás Ganz-Művek energetikai gépgyártó tevékenységének folytatója - derül ki a cég honlapjáról. Tulajdonosa 49 százalékban a magyar Ganz Holding, amely magyar termelő és szolgáltató vállalatokat egyesít. Az 51 százalékos orosz többségi tulajdonos az 50 mérnöki és energetikai gépgyártó vállalatot tömörítő orosz Atomenergomash-csoport. Ez a nagyvállalat átfogó megoldásokat kínál az atomenergia-iparnak, a hőerőműveknek, illetve az olaj-, gáz- és vegyiparnak.

A Ganz EEG Kft. fő tevékenységi köre az engineering és energetikai gépgyártás, ezen belül vízgépek, atomerőművi, olajipari, illetve környezetvédelmi berendezések, kis- közepes és nagyméretű szivattyúk, vízturbinák, atomerőművi átrakóberendezések tervezése és gyártása.

A vállalat a magyar és a világpiacon is sikeres: nagy teljesítményű erőművi szivattyúi az orosz és ukrán atomenergetikai ágazatban is keresettek. A Ganz EEM magasan képzett és gyakorlott dolgozóinak szaktudása lehetővé teszi vevőik speciális igényeinek kielégítését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2014.11.12 13:06

@unortodox: kérdés az :..mennyi profit marad nekünk ..???

Az Audi Merci stb után mennyi profit marad enkünk????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

konrada, 2014.11.12 13:01

@unortodox:
Ha csak a 0 szaldó, úgy minimum a béren lévő járulékok, meg az egyéb adók, meg a cégben dolgozók esetleges munkanélküliként kifizetendő költségei...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unortodox, 2014.11.12 11:56

...a kérdés az :..mennyi profit marad nekünk ..???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html