A prémium ólmozatlan benzin tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest átlagosan 1 százalékkal nőtt, ahogy a motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára is 0,7 százalékkal emelkedett. A kőolaj (Brent) ára a hétfői 119,5 dollárról péntekre 118,5 dollár/hordós szintre mérséklődött, míg az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon eltérő ütemben változott, az észak-európai piacokon erősebb volt a benzin áremelkedése, mint a dél-európai, mediterrán piacon, a Reuters adatai szerint.
Ez azért fontos, mert a hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A másik tényező, a forint pedig 0,2 százalékkal erősödött a dollárral szemben.

A GKI Energiakutató Kft. számításai szerint a már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 0,8 százalékos, míg a gázolaj esetében 0,5 százalékos áremelkedést mutatnak. Mindezek után a nemzetközi piaci folyamatok összességében - a 27 százalékos áfával is növelten - a benzin esetében 2 forint körüli emelés bejelentését valószínűsítik február 18-án, hétfőn. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 436 forintra emelkedik, a gázolaj ára változatlan marad 438 Ft-on február 20-án, szerdán.

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 3,1 százalékkal drágult, a gázolaj ára nem változott. Az időszaki havi átlagkeresetek is kicsit emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 2,5 százalékkal több benzint és 5,5 százalékkal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.