Nincs méz a devizahiteleseknek kínált új mézesmadzagon

Hamis reményt nyújt a devizahiteleseknek az előtörlesztés lehetősége.
NAPI, 2009. augusztus 25. kedd, 10:36

Szakértők igen óvatosan kezelnék a legnagyobb ellenzéki párt azon javaslatát, amely szerint fizetési kedvezményt kellene adni a devizahitelüket előtörlesztő adósoknak - írja a Népszava. Ezzel a lehetőséggel leginkább azok tudnának élni, akik befektetési céllal vettek ingatlant, amikor olcsó volt a kölcsön, és megtakarításukat forintban tartották.

Ezért nyilván szűkíteni kellene a kört azokra, akik benne laknak a hitelből vett ingatlanban. Emellett kérdés, hogy ki állná a kedvezményt: az állam vagy a hitelt nyújtó kereskedelmi bankok. Az előbbi megterhelné a költségvetést, az utóbbi pedig nyilván nem reális, mert ilyen követelményt nem lehet szabni piaci szereplőkkel szemben.

A kilencvenes évek elején volt egy hasonló akció az akkori lakáshitelesek kisegítésére, de akkor alapvetően más volt a helyzet. Annak idején 3-3,5 százalékkal lehetett lakáshitelhez jutni, ami töménytelen pénzébe került az adófizetőknek, mivel a piaci kamatok 20 százalék fölé mentek. Ezért a kormány azzal spórolhatott, ha minél több - az OTP-n keresztül nyújtott - hitelét visszaszerezte.

HOZZÁSZÓLÁSOK