Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A NAPI Gazdaság cikke

Lapunk információi szerint 2008. január 1-jén elindítja választható portfóliós rendszerét az OTP Magánnyugdíjpénztár. Eredetileg ezt az időpontot célozta meg az Erste és az Évgyűrűk magánpénztár is. Elgondolkodtató azonban, hogy az új, 2009-től már kötelező rendszer kialakítását több kasszánál is az idén júliusra ígérték. Ilyen terveket dédelgetett az Axa - amely 2006-ban a tartósan 50 százalék feletti részvényhányaddal működő Prémium Magánnyugdíjpénztárat hozta létre - és a Dimenzió is. Utóbbi még mindig azok közé a piaci szereplők közé tartozik, ahol az előírtnál hamarabbi indulással kalkulálnak, de - mint arról lapunkat tájékoztatták - a bevezetés pontos időpontja a tervezett elszámolási egység (unit) alapú nyilvántartási rendszerről szóló jogszabályok tartalmától és hatálybalépésétől függ. Lehoczky László, az MKB kasszáinak vezetője is úgy gondolja, hogy a választható portfólióra történő átállás időpontjának meghatározásához elengedhetetlen ez az információ, de erről is csak a központosított bevallás tapasztalatainak értékelését követően lehet gondolkodni.

Bajok a beszedési rendszerrel

Több pénztárnál is hangsúlyozták, hogy az új szisztéma bevezetését a központosított beszedési rendszer elindulása körüli problémák hátráltatják. Bár a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak bevallása és befizetése már január elsejétől az adóhivatalra tartozik, a pénz azonosítása legfeljebb októberre - néhány kassza véleménye szerint inkább novemberre - kerülhet "egyenesbe" (Napi Gazdaság, szeptember 6.). A gond, hogy a munkáltatói tagdíjbefizetések ugyan megérkeznek a kasszákhoz, a bevallások viszont ezeket csak jelentős késéssel követik. Ennek következménye, hogy az azonosítatlan befizetések (függő tételek) jelentősen megugrottak.


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének frissen közzétett adatai szerint az első félévben a korábbi, elenyésző nagysághoz képest majdnem 80 milliárd forint "kavargott" a rendszerben. Ez azt jelenti, hogy míg a 2006 második negyedévében a befizetések majdnem 95 százalékát sikerült azonosítani és az egyéni számlákon jóváírni, az idén ugyanebben az időszakban ez nem érte el a négy százalékot sem. A választható portfólió bevezetése után pedig ennek különös jelentősége lesz. A tagdíjat ugyanis a beazonosításig nem tudják abba a portfólióba helyezni, amelyet a tag választott. Amennyiben ebben az átmeneti időszakban a részvények árfolyama jelentősen emelkedik, a növekedési portfóliót választó tag (az új belépőknél, fiataloknál az előírások szerint ez a típus a jellemző) nem részesül ennek hozamából. Fordított esetben persze, vagyis ha a részvények árfolyama csökken, a veszteségtől mentesül a pénztártag, mert ez idő alatt pénze egy "semleges" portfólióban parkol. A rendszer zökkenőmentes működésekor a hozamvesztés elméletileg egy-két napnyi lehet. Ennek némiképp ellentmond, hogy akadnak pénztárak, ahol ebben az időszakban is kéthavi csúszással kalkulálnak, ami az elérhető hozamot jelentősen "csúsztathatja".

Elgondolkodtató persze, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, ahol régóta van lehetőség választható portfólióra, sok piaci szereplő meg sem teremtette ezt a lehetőséget. Tapasztalataink szerint - mondta el Lehoczky - tagjaink döntő része nem igényelné a választás lehetőségét, illetve a jelenlegi portfólióhoz hasonlót választana. Kockázatvállalást a nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) szolgáltatásai is lehetővé tesznek. Mindkét formához tartozás az adókedvezmény előnyei mellett önmagában is egyéni portfólióválasztást takar - hangsúlyozta a szakember.

Ha ősz, akkor belépési akciók

Az év vége felé közeledve egyre több nyugdíjpénztárnál hirdetnek különböző akciókat. Ezen a téren az első az Allianz volt (Napi Gazdaság, szeptember 4.). Az MKB-kasszák (mindkét nyugdíj- és az egészségpénztár is) „Apránként épül a jövő” megnevezéssel ösztönöznék a belépést. Fődíjként - előreláthatóan 2008. január 28-án - egymillió forint értékű bankkártyát sorsolnak ki. Minden pénztártípusnál az első 200 belépő 1 GB-os pendrive-ot kap ajándékba. Az akciózók sorát rövidesen az OTP is gyarapíthatja.