Nincs sok értelme a kkv-támogatásnak

Nem készült és a jövőben sem készítenek olyan értékelést, amely kifejezetten a kkv-támogatások megtérülését és hatékonyságát vizsgálná − válaszolta lapunk kérdésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Mindez azt is jelenti, hogy semmi sem támasztja alá a támogatások kiosztásának sikerességét.
F. Szabó Emese, 2013. február 12. kedd, 14:39
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az országgyűlés hétfőn tárgyalta azt a jelentést, amely a kkv-szektor 2009−2010-es teljesítményét, támogatását és működését foglalta össze. A közel százoldalas dokumentum részletezi az uniós és állami támogatások során vállalt kötelezettségeket és kifizetéseket is: a vizsgált két évben 526 és 576 milliárd forint támogatást fizettek ki. Az összegből évi több mint 300 milliárd forintot tett ki a vidékfejlesztési tárca által koordinált, mikrovállalkozásoknak nyújtott támogatás.Tíz év alatt összesen 3490 milliárd forint támogatást osztottak ki, a vidékfejlesztési dotáció nélkül 2114 milliárdot, a teljes támogatási célú kifizetés ez idő alatt majdnem 9 ezer milliárd forint volt.

A támogatott cégek nem tudtak fenntartható előnyre szert tenni
A tegnap tárgyalt jelentés szerint a gazdaságfejlesztés átláthatatlan, a visszatérítendő és nem visszatérítendő támogatások között sem kapcsolat, sem összehasonlítás nem lelhető fel, a célok és eszközök pedig zavarosak. A támogatást igénybe vevő vállalkozások összességben nem voltak képesek fenntartható előnyre szert tenni.

A támogatás azonban semmilyen mutatóban nem köszön vissza: a termelékenység ugyan folyamatosan emelkedett 2008-ig, ez azonban a gazdaság egészére jellemző volt. A kkv-k által előállított hozzáadott érték azonban arányaiban nem emelkedett, 55 százalék körül maradt. A teljes szektoron nem lehet természetesen számon kérni a néhány tízezer társaságnak kiosztott támogatást, tíz év távlatában azonban már lehetne érezhető hatást regisztrálni.

Nem készült és a jövőben sem készítenek olyan értékelést, amely kifejezetten a kkv-támogatások megtérülését és hatékonyságát vizsgálná − válaszolta a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a Napi Gazdaság kérdésére. Mindez azt is jelenti, hogy semmi sem támasztja alá a támogatások kiosztásának sikerességét, ennek fényében azonban megkérdőjelezhető minden ilyen típusú kifizetés értelme. Konkrét értékelés híján az ahhoz legközelebb álló, félidei elemzésre lehet támaszkodni, de az sem támasztja alá a kkv-knak adott támogatások fenntartását.

Tíz év kkv-támogatása (milliárd forint)
Mikro1640
Kis1050
Közepes800
Összesen3490
Forrás: *VM nélkül: 264 Forrás: ogy-jelentés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2013.02.12 18:05

A KKV szektor adja a GDP 45%-kát.
Tényleg nincs értelme támogatni ezt a tipikusan hazai családok átlal működtett szektort.

Esetleg egy kiszámítható és értelmes adórendszer segítene az államkasszába terelni az adókat és járulékokat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html