Nincs szakadás a HÖOK és a HaHa között

Nem történt szakadás a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) és a Hallgatói Hálózatok (HaHa) között, a sajtóban megjelent híresztelésekkel szemben továbbra is együtt kívánnak működni – mondta a Napi Gazdaság Online-nak Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja. Fatér Ambrus, a HaHa képviselője megerősítette, hogy viszonyuk jó, igaz, vidéki szervezeteik itt-ott nem tudnak együttműködni.
Tóth Kata, 2013. január 16. szerda, 13:23
Fotó: Napi.hu

Este 7-kor a a HÖOK a Corvinuson összeül a Felsőoktatási Egyeztető Fórummal, hogy a holnapi, oktatási kormányzattal folytatott megbeszélés előtt egyeztessenek még. Kiss hozzátette, bízik abban, hogy már a mai kormányülésen szóba kerül a felsőoktatás ügye, és a HÖOK követelései, így a Balog Zoltánnal csütörtökre tervezett egyeztetésen rábólintanak a hallgatókat képviselők kompromisszumos ajánlataira.

Legutóbb múlt pénteken egyeztetett a HÖOK elnöke és Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter. A találkozón szó esett arról, hogy a kormány kész tárgyalni a hallgatói szerződés módosításáról és áprilisig kidolgoznak egy új koncepciót, kedvezőbb feltételekkel. Balog elmondta, hogy, akik már tavaly aláírták, szintén élhetnek az új kondíciókkal. Emellett a megbeszélésen a 16 tisztán tandíjas szak ügye is előkerült: "a kormány hajlandó módosításokról tárgyalni".  Január 31-re felsőoktatási kerekasztalt hívnak össze, ahol jelen lesznek a minisztérium, a HÖOK, illetve a gazdasági élet szereplőinek képviselői, például a Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége. Nem lesznek ott azonban a Hallgatói Hálózat vezetői. A szaktárca vezetője ugyanis leszögezte, hogy ő a HaHával nem tárgyal, miként egy másik civil szervezettel sem, amelynek nincs erre szerinte megfelelő mandátuma.

Az egyeztetésen elhangzottakat később a HaHa elutasította a Facebook oldalán közétett nyilatkozatban. "Egy teljes generáció jövője forog kockán, a miniszternek viszont csak kommunikációs trükkökre futja" - olvasható a nyilatkozatban. Szerintük nem időhúzásra, az érintetteket megosztó újabb kerekasztalokra van szükség, hanem a diákok egyértelmű követeléseinek teljesítésére, mert egy nemzedék jövője forog kockán.  A HaHa álláspontja az, hogy a decemberben alakult Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórum (OFEF, melynek tagjai: Magyar Rektori Konferencia, HÖOK, Hallgatói Hálózat, Pedagógusok Szakszervezete, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete, Oktatói Hálózat) az összes érintettet képviselő, egyetlen legitim tömörülés, amellyel a miniszternek a felsőoktatás átalakításáról tárgyalnia kell.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2013.01.16 13:49

Nem tehetek róla, de már az emberek füle tövén látom amikor a hatalom elkezdi őket korrumpálni. Magyarországon ezért hosszú távon az érdekvédelmi szervezetek vezetői egy idő múlva ugyanúgy elkezdik csak a saját érdekeiket (egészen pontosan a zsebüket) nézni amint a képviselők és kormánytagok teszik.
Érthető ha a kormány ilyen válságos helyzetben nem tud ennyi szervezetet megvenni.
Persze a tévedés jogát fenntartom, de a tárgyalási eredmények magukért fognak beszélni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html