Nincs trükk a nyugdíjtervekben

Nincs semmilyen változás a nők kedvezményes nyugdíjba vonulásáról szóló tervezetben - mondta Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn, cáfolva az erről szóló sajtóértesülést, mely szerint csak azok a nők mehetnének 40 év munkaviszony után nyugdíjba, akik 3 gyermeket neveltek fel.
Egerszalóki Tímea, 2010. november 22. hétfő, 13:56
Fotó:

A javaslat péntek óta fent van a parlament honlapján, az bárki számára elérhető, semmi titok nincs benne - emelte ki a kormányszóvivő.
Az előterjesztés a kedvezmények kapcsán ugyanazt tartalmazza, mint amiről két hete beszélnek - tette hozzá. Megerősítette, hogy azok a magyar nők, akik negyven év munkaviszonnyal rendelkeznek, elmehetnek nyugdíjba. Ebbe legfeljebb nyolc év számíthat bele gyermekek gondozásával eltöltött időként; nem számít bele ugyanakkor a szakiskola és a felsőoktatás ideje.
A javaslatban semmilyen változás nem történt, nincs semmilyen becsapás - szögezte le Nagy Anna. Megismételte, hogy az intézkedés várhatóan 24 ezer nőt érinthet. A Népszabadságban hétfőn jelent meg egy írás, amely szerint a nők 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulását lehetővé tévő jogszabályba annyi korlátozó feltételt építettek be, hogy a legnagyobb kedvezménnyel alig néhány százan élhetnek majd. A Népszabadság azt írta, hogy a birtokába került törvénytervezet szerint 40 év szolgálati idővel csak azok a nők mehetnének nyugdíjba, akik legalább három gyermeket szültek, és azokat legalább tíz éven át saját háztartásukban nevelték, kétgyermekes nők esetében az elvárt szolgálati idő 42 év, egygyermekesek pedig esetében 44 év lenne.

HOZZÁSZÓLÁSOK