Vége az ingyenáramnak a hazai e-autóknak

Már tesztelik a rendszert, hogy a villámtöltőkön a díjazás percenként 50 forint lehessen. Szép lassan fizetőssé válik az e-autók töltése a közterületeken.
Szabó Dániel, 2019. július 1. hétfő, 07:53
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az 50 kW-os egyenáramú (DC) villámtöltőkön és a 43 kW-os AC-villámtöltőkön a jelenlegi tesztidőszakban a díjazás percenként 50 forint. A végleges ár a teszt eredményétől is függ - írja hétfői cikkében a Népszava, amelynek a Nemzeti Kőzművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. megerősítette, hogy tervezik a fizetőssé tételt. Közölték azt is, hogy országosan eddig 86 nyilvános elektromosautó-töltőt telepített, ezek összesen 177 töltési pontot jelentenek. Az állomások közül 16 úgynevezett 50 kilowattos villámtöltő.

Az elmúlt évek során a szintén állami, kifejezetten az e-autózásra alapított e-Mobi Kft. mintegy háromszáz e-töltőt telepített országszerte. Rajtuk kívül aktív a piacon például az Elmű-ÉMÁSZ, az E.ON, a Mol, az OMV és a Lukoil. A korábbi ingyenesség ugyanakkor már a múlté, amit ráadásul a cégek kevéssé vernek nagydobra - jegyezte meg a Népszava.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

fifibacsi, 2019.07.01 10:46

Valószínűleg senki se gondolta, hogy az áramot örökké ingyen kapja, miért is kapná. Másrészt, mivel a töltők száma jelenleg a szűk keresztmetszet, az idő alapú elszámolás hatásosnak bizonyulhat a töltés végeztével a a töltőket indokolatlanul foglalókkal szemben.

50 forintos percdíj esetén 1 óra alatt 3000 forintért lehet tölteni - megfelelő akkumulátorral rendelkező autó esetén - kb. 45 kWh energia mennyiséget, ami 16 kWh/100 km fogyasztást alapul véve (városban kevesebb, autópályán több) majd 300 km megtételét teszi lehetővé. Ez 5 l-es átlagfogyasztást és 380 forintos üzemanyagárat alapul véve 1700 forinttal olcsóbb, nagyobb fogyasztás és/vagy drágább üzemanyagár esetén a különbség nő.

Otthoni töltés esetén a különbség még nagyobb, hiszen (rezsicsökentett) árammal ugyanekkora energia mennyiséget 1900 forintért lehet betölteni, ami pont harmad költség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html