Nő a valutát váltók száma, reszketnek a devizabetétesek

A hosszabb távon gondolkodó devizabetétesek nem örülnek a forint erősödésének, de nem is reagálnak a pillanatnyi trendekre.
NAPI Online, 2007. szeptember 24. hétfő, 09:28
Fotó:

A forint erősödése nem tölti el örömmel a pénzük egy részét devizában megtakarító betéteseket, ugyanakkor a hosszabb távon gondolkodók egyelőre nem reagáltak a fejleményekre, lekötéseiket nem törték fel - derül ki a Világgazdaság összefoglalójából. A forint ingadozó árfolyama miatt az elmúlt években nőttek a devizabetétek, a háztartások ma már több mint 900 milliárd forintnyi ilyen megtakarítással rendelkeznek, amelyből 750 milliárdnyit lekötöttek.

A valutaváltók tapasztalatai szerint az elmúlt napokban megugrott vásárlóik száma, ám náluk legfeljebb néhány száz eurós átváltások történnek, amelyek célja nyilvánvalóan nem megtakarítás.

A befektetési szakemberek azt ajánlják, hogy az ügyfelek diverzifikálják megtakarításaikat. Egy forint- és devizabetétet, részvény- és kötvényportfóliót is tartalmazó megtakarítás hosszabb távon kiegyenlíti az egyik vagy a másik formában jelentkező ingadozásokat. A bankok nem adnak rövid távú tippeket, így ezért nem érdemes hozzájuk fordulni.

HOZZÁSZÓLÁSOK