Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén.

Családtámogatásokra jövőre 2228 milliárd forintot biztosít a kormány, ez 224 milliárd forinttal több, mint az idei - mondta. Ezen belül a babaváró program keretében mintegy 420 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez jutnak a családok. A családokat érintő adókedvezmény összege is tovább nő, ez - az első házasok kedvezményével együtt - várhatóan eléri a 358 milliárd forintot.

Jövőre több jut gyermekétkeztetésre is, a 2020-as büdzsében erre 82 milliárd forintot biztosított a kormány, ez 50 milliárddal több az e területre fordított 2010-es ráfordításnál.

Az egészségügyet érintve Kásler Miklós elmondta, hogy jövőre ez az ágazat 1968 milliárd forintban részesül, ami 184 milliárd forinttal több az idei előirányzatnál, és 770 milliárddal több a 2010-es forrásnál. A kormány új egészségügyi programot indított, amely a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt az alapellátástól a szűréseken át a fertőzések elkerüléséig. Az erre fordított összegek is nőnek. A kormány továbbviszi a tavaly kidolgozott öt nemzeti programot, amelynek része a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a mentálhigiénés betegségek megelőzése, ellátása, valamint a gyermekellátás is.

Kásler Miklós kitért az Egészséges Budapest Programra (EBP) is, amelynek forrásai elkülönülnek az egészségügyi ágazat költségeitől: közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztéseit magában foglaló program keretösszege 700 milliárd forint, és tartalmazza az országos intézetek, a társkórházak - köztük négy egyházi intézmény -, valamint 32 szakrendelő fejlesztését a központi régióban.

Hasonlóan magas az oktatásra fordított jövő évi forrás is: erre 2090 milliárd az előirányzat, amely 60 milliárddal több az ideinél és 645 milliárddal több a 2010-es adatnál - ismertette. Az ágazat támogatása kiterjed az oktatás teljes spektrumára az óvodától az egyetemig. Ide sorolta a köznevelési infrastruktúra fejlesztését, a jövőre bevezetendő új nemzeti alaptantervet, a pedagógus-továbbképzést, valamint a tankönyvek jövő tanévtől teljes körűvé váló ingyenességét is. Utóbbira az oktatási büdzsén belül 14 milliárd forint jut.

A kultúra területét említve elmondta, erre jövőre 584 milliárd forint forrást biztosít a költségvetés, ami 47 milliárddal több, mint az idei és 412 milliárddal haladja meg a 2010-es szintet. A tárcavezető két területet emelt ki ezen ágazaton belül: a sportlétesítmények kulturális célú használatának támogatását és a Lázár Ervin-programot. Az ilyen létesítmények nagyszabású kulturális rendezvényeknek adhatnak helyet, ezáltal is emelve e programok látogatottságát, és "a szórakozás mellett erősítik a nemzeti identitást". A Lázár Ervin-program célja - szorosan kapcsolódva az oktatáshoz -, hogy minden általános iskolás tanévenként egyszer ingyenesen eljusson színházba, tánc- vagy cirkuszi előadásra, hangversenyre.

A miniszter a szociális és jóléti intézményi szolgáltatások költségvetéséről beszámolva elmondta, e terület jövő évi előirányzata 738 milliárd forint, amely 53 milliárddal magasabb az ideinél és 413 milliárddal több a 2010-es forráshoz képest. Jelezte, hogy a szociális és gyermekjóléti területeknek nincs olyan szegmense, ahol ne emelkedtek volna a támogatási összegek, különös tekintettel a hátrányos helyzetre, a szegénységre és a fogyatékosság különböző formáira.

A sportfinanszírozást említve Kásler Miklós elmondta, erre a területre jövőre 327 milliárd forintot szán a költségvetés, ez az összeg 24 milliárddal több az ideinél és 263 milliárd forinttal több a 2010-es forrásnál.