Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nők kedvezményes nyugdíjba vonulási lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos változásokról tartottak a napokban konferenciát a Nexonban, amelyről a Tőzsdefórum számolt be. A Nők40 programot 2011-ben vezette be a kormány Magyarországon: lényege, hogy minden olyan nő, akinek a jogviszonya elérte a 40 évet, az az általános korhatár alatt is nyugdíjba vonulhat, anélkül hogy csökkenne az általános korhatárhoz tartozó nyugdíja.

A jogosultsági időbe beleszámítanak a kereső tevékenység, a gyermekneveléssel összefüggő időszakok is. 2019-től bővült a jogosultsági idők köre a gyermekek otthongondozási díjának időtartamával is. Életkortól függetlenül lehívható a kedvezmény, viszont 32 év kereső tevékenység ehhez is kötelező, hogy teljes összegű nyugdíjmegállapítás járjon a jogosultnak.

Fontos változás, hogy év elejétől a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban folytatott keresőtevékenység esetén csak személyi jövedelemadó fizetés történik. Vagyis, ha valaki igénybe veszi a Nők40 kedvezményt, akkor a burttó keresetből 14 százalékkal kevesebb kerül levonásra. Emiatt a kedvezmény után tovább dolgozó nők bérből szerzett jövedelme magasabb lesz, ami miatt sokaknak érdemes megfontolni, hogy folytatják a munkájukat.

Így a szintén 2019. január 1-től életbe lépő új szabályozás, vagyis hogy nem kell szólni a munkáltatónak a kedvezményes nyugdíjba vonulási szándékról, mellett érdemes mégis tájékoztatni a főnököket: lehetősége van arra, hogy a munkaviszonya alatt önállóan, munkáltatója közreműködése nélkül nyújtsa be nyugdíjigényét. Viszont értelem szerűen terheli az a kötelezettség, hogy a nyugdíj megállapításáról, - így a nyugdíjasnak minősülő munkavállalói státusz bekövetkeztéről - tájékoztassa munkáltatóját, ahogy arra a portál rámutat cikkében.

A kisebb szolgálati idő választása viszont azzal is jár, hogy alacsonyabb lesz a nyugdíj, tehát ha valaki magas összegűt akar, annak mindenképpen érdemes tovább dolgoznia, vagy nyugdíjba vonulás után is dolgozni.