Norvég alapok - Brüsszel nem foglalhat állást

Az Európai Bizottság nem avatkozhat közbe a Magyarországon civil szervezeteknél tartott rendőri akciók ügyében, és kommentárt sem fűzhet azokhoz - jelentette Cezary Lewanowicz bizottsági szóvivőre hivatkozva az EUObserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál. Közben a Kehi kiterjesztette az ellenőrzést az Ökotárs által kezelt minden közpénzre.
Inforádió, MTI, 2014. szeptember 11. csütörtök, 18:41
Fotó: Napi.hu

Ebben a konkrét ügyben nem tehetünk konkrét állásfoglalást - idézi Lewanowiczot a híroldal. A lap szerint Brüsszel "mossa kezeit", aminek oka, hogy a kérdéses civil szervezeteket nem uniós, hanem norvég pénzekből finanszírozzák.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) hűtlen kezelés, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység elkövetésének gyanúja miatt indított eljárás keretében hétfő reggel házkutatást tartott a Norvég Civil Támogatási Alap forrásait koordináló Ökotárs Alapítvány budapesti irodájában, és munkatársai iratokat, számítástechnikai adatokat foglaltak le. Aznap délben nyomozók jelentek meg a pályázati programot lebonyolító konzorcium egy másik tagjának, a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnak (DemNet) az irodájánál is.

Norvégia szerint a fellépés teljesen elfogadhatatlan. Az NNI viszont közölte: a művelet sem túlzó, sem demonstratív, sem megfélemlítő jellegű nem volt.

A Kehi kiterjesztette az ellenőrzést

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) kiterjesztette a Norvég Alappal kapcsolatos vizsgálatot az Ökotárs Alapítvány által a Svájci - Magyar Együttműködési Program keretében kapott, illetve egyéb költségvetési forrásból származó támogatásainak ellenőrzésére is - közölte a Kehi az MTI megkeresésére csütörtökön.

Válaszában a Kehi felidézte: az Ökotárs Alapítvány 2008 óta vesz részt a Norvég Alap forrásainak szétosztásában, 2008 és 2013 között 2,5 milliárd forint közpénz sorsáról döntött. Az alapítvány nyilvánosan közzétett beszámolói alapján megállapítható, hogy ugyanebben az időszakban a saját működésére közel 180 millió forint közpénzt költött úgy, hogy átlagosan mindössze 6 munkatársat foglalkoztatott, és eközben 111 millió forint nyereségre tett szert.

A kiterjesztés következtében a Kehi többek között ellenőrizni fogja, hogy az Ökotárs Alapítvány milyen hazai és egyéb nemzetközi támogatásokban részesült és azokat mire használta fel. A vizsgálat kiterjesztésével kiszűrhetővé válnak azok az esetek, amikor ugyanazokat a költségeket visszaélésszerűen, több forrás terhére is elszámolták - írta a Kehi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2014.09.12 07:22

@Veczelin:No! akkor hogyan is állunk a verseny tisztaságával?


te csak í rsz, nem olvasol??

már eccer ezt lenyomtad, válaszoltam..mivel nem eu-tagok..ez a három (4( ország, fizetnek...vagy 11-12 országnak (a szegényebbeknek)..mivel ők is utazhatnak, munkát vállalhatnak...ill. benne vannak az eu piacában..
ezek az előnyök, nem pedig a haver Nils cégét nyomják..
norvégia a világ egyik legkevésbé korrupt országa...és ettől (is) egyik legversenyképesebb..és a legátláhatóbban múködők egyike


nevetségesek ezek a vádak, főleg egy olyan ország lakójától, tisztviselőjétől (lázár)ahol minden közérdekű adatot..ami ránk tartozik, szinte csak bírósági perrel lehet kipréselni a minisztériumoktól...ugyan lázárból még azzal sem (lásd: szuper prémium útjai)

amúgy mindent, de mindent meg lehet találni a szervezet honlapján..ahogy magyarokon többnyire keresheted az adatokat, hiába
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.09.11 22:26

@lomb: Figyelj Magvető!

Nem szoktam prédikálni, mert sem prédikátor, sem az Ön által olyan nagyon tisztelt egyház papja sem vagyok.
Mindössze elmondom a véleményemet bizonyos kérdésekről. Az volna a nagy gond számomra, ha egyetértenék egy orbanistával....

Azzal kezdtem, hogy a norvégok ezt a pénzt az uniós előnyökért cserében fizetik. Egy árva szóval sem mondtam azt, hogy ez adomány lenne!!

Az állam " érdeksérelme" abban áll, hogy a saját klientúrájára szerette volna ezt a pénzt is költeni. Úgy látszik orbiéknak nem elég az, amit az ön által gyakran hangoztatott magyar népből kisajtoltak saját maguk számára...

A norvégok nem hagyják magukat. Mivel orbi nincsen hozzászokva ahhoz, hogy valaki ellent merészeljen mondani neki, hát rájuk uszította hű kutyáját, a lézerest. A lézeres orbi nélkül senki és semmi nem volna.
Lévén a jogi tudománya annyi mint tompikának...Meg óhajtja mutatni, hogy ki az úr a háznál. Mivel lételemük a harc nekifogtak. Az eredmény máris látszik. Ugrott 30 milliárd forint, és újra lehetőséget teremtettek az ország negatív megítéléséhez. De biztos így van jól.

Aztán mikor a túlerő leveri a szabadságharcot akkor megy a siránkozás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.09.11 22:22

@lomb: A norvégoknak semmilyen lötelessége nincsen velünk szemben.

A svákciaknak sincs.

Erről enynit.

A véleményéről is - amelyet kötelssége volt, mint tisztaszívűmagyarembernek ideöntenie!

A hülyeség csomborasszójaként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2014.09.11 22:06

@Abbe: Be szépen prédikál! Hinnék is magának, ha nem a vélelmeit, a félelmeit öntené elénk. Így csak demagógiának tűnik!

Ráadásként a norvégok nem "jószívűségből" fizetnek! Ilyen bolondnak nézi őket? Ez nem adomány, hanem KÖTELESSÉG! Többek között ezen a lóvén vásárolják meg azokat az előnyöket, amelyet az Eu biztosít nekik kívülállóként! Így - azt gondolom - más a leányzó fekvése. Az államnak kötelessége beavatkozni, ha Magyarország érdeksérelmét, értéksérelmét véli felfedezni. Azon lehet vitatkozni, hogy ez a beavatkozás túlzott-e, avagy sem, de ez már más kérdés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.09.11 21:21

@lomb: Joga van másképpen gondolni. A norvégoknak meg ahhoz van joga, hogy többet ne fizessenek. Sok olyan uniós ország van ahol örömmel látják a pénzüket. Ha a magyar állam úgy érzi, hogy a magyar érdekekkel ütközik a pénz elosztása akkor közlik a norvégokkal, hogy köszönjük, de nem kell a pénzük. De az nem megy, hogy a pénzre igényt tartok, de jogot formálok az elosztására. Miért kettős mérce az, ha a norvégok nem engedik a lézerest garázdálkodni a pénzükkel? Tételezzük fel, hogy egy adott célra adakozol fatornyos faludban. Ezt hívják címkézett pénznek.
Te az iskola fejlesztésére adtad, de a polgármester a haverját akarja kiküldeni külföldre a pénzedből. Mit csinálsz ebben az esetben?
Remélem, hogy azt nem vonod kétségbe, hogy az említett zajvédőfal mögött mindenféle világnézetű, politikai beállítottságú emberek laknak.
A véleményed szerint akkor a falat le kellene bontani a liberálisok lakta házak előtt, mert a kormány máshova szánta a pénzt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html