Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szavairól Norvégia hivatalos magyarországi honlapja (www.norvegia.hu) számolt be.

A norvég kormány, hogy kifejezze aggodalmát a Norvég Civil Alapot érintő intézkedések miatt, június 4-én az oslói magyar nagykövetet, Jeszenszky Gézát berendelte a norvég külügyminisztériumba, június 5-én pedig a norvég nagykövet, Tove Skarstein tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban.

Régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot. A magyar hatóságok ellenzéki csoportok támogatásával vádolják a Norvég Civil Alapot, és példaként olyan társaságokat neveznek meg, mint a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), vagy egy oknyomozó újságíró szervezet.

A magyar hatóságok ezért elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, melyet Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőrei 2014. június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték.

Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal - nyilatkozta Vidar Helgesen miniszter. Szavai szerint a Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan le van fektetve. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást az alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékek érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik. A donor országok tervei közt szerepel az összes EGT és Norvég Alap által támogatott program auditálása. Idén ősszel 13 Civil Támogatási Alap, többek között a magyarországi Norvég Civil Alap auditálására kerül sor. A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei nyilvánosak lesznek.

Ha a magyar hatóságok a Norvég Civil Alap kezelését dokumentáló iratokba szeretnének betekinteni, azt a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodától (FMO) kell kérni - szögezte le Helgesen.

Az EGT és Norvég Alap május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit. Június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalunk a magyar kormánnyal - mondta a miniszter.

A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal - nyilatkozta Helgesen.