Norvég miniszter: Aggasztó a magyarországi civil társadalom helyzete

Mélységes aggodalmamat fejezem ki a magyar hatóságok civil társadalom ellen tett intézkedései, valamint a szólásszabadság korlátozásának kísérlete miatt. Az EGT és Norvég Alap célja, hogy támogassa az alapvető európai értékek érvényesülését. A magyar hatóságok szerződésszegő magatartása az ezen értékekkel való szakítást is jelzi - jelentette ki Vidar Helgesen, Norvégia európai ügyekért felelős minisztere a Norvég Külügyminisztérium sajtótájékoztatója.
Napi.hu, 2014. június 6. péntek, 15:43
Fotó: Napi.hu

Szavairól Norvégia hivatalos magyarországi honlapja (www.norvegia.hu) számolt be.

A norvég kormány, hogy kifejezze aggodalmát a Norvég Civil Alapot érintő intézkedések miatt, június 4-én az oslói magyar nagykövetet, Jeszenszky Gézát berendelte a norvég külügyminisztériumba, június 5-én pedig a norvég nagykövet, Tove Skarstein tett látogatást a budapesti külügyminisztériumban.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár sajtóbeli bejelentése a vizsgálatról május 21-én történt, az Ökotárs Alapítvány pedig május 26-án kapott hivatalos megkeresést a Kehitől.

Csepreghy Nándor,
a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára május 21-i szavai szerint az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.
Ha ez igazolódik, akkor az egész rendszert újratárgyalnák a donor országokkal. Május elején Norvégia, Liechtenstein és Izland a Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött, mert kifogásolták, hogy 2014. január elsejével a magyar kormány az alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával az állami tulajdonban lévő Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-t bízta meg. A finanszírozók ezt a megkötött egyezmények megszegésének nevezték.

Az Ökotárs Alapítvány június 5-én hivatalos levélben kérte a Kehi elnökének részletes állásfoglalását a hétfőn indult vizsgálat jogalapjáról. A szervezet kezdeményezte a vizsgálat felfüggesztését mindaddig, amíg a Kehi jog- és hatásköre megnyugtatóan rendeződik.

Régóta érkeznek Magyarországról olyan hírek, hogy a politika megpróbál beleavatkozni az EGT és Norvég Alap kezelésébe, és ez mélységes aggodalomra ad okot. A magyar hatóságok ellenzéki csoportok támogatásával vádolják a Norvég Civil Alapot, és példaként olyan társaságokat neveznek meg, mint a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), vagy egy oknyomozó újságíró szervezet.

A magyar hatóságok ezért elrendelték a Norvég Civil Alap programjainak a vizsgálatát, ami ellentmond az EGT és Norvég Alap kezelését szabályozó egyezménynek, melyet Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel kötöttek. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőrei 2014. június 2-án reggel megjelentek az alapkezelő székhelyén, továbbá a konzorcium két másik tagjánál, és különböző dokumentumok átadását követelték.

Elmondtuk a magyar félnek, hogy ez a vizsgálat ellentétes a megkötött megállapodásokkal - nyilatkozta Vidar Helgesen miniszter. Szavai szerint a Norvég Civil Alap működtetéséért és auditálásáért a donor országok, Norvégia, Izland és Liechtenstein felelősek, ami a magyar kormánnyal kötött egyezményben világosan le van fektetve. Magyarországon összesen 131 szervezet kapott támogatást az alaptól olyan programok megvalósítására, melyek a demokratikus értékek érvényesülését, valamint a kisebbségi és társadalmilag sérülékeny csoportok jogait erősítik. A donor országok tervei közt szerepel az összes EGT és Norvég Alap által támogatott program auditálása. Idén ősszel 13 Civil Támogatási Alap, többek között a magyarországi Norvég Civil Alap auditálására kerül sor. A vizsgálatok és ellenőrzések eredményei nyilvánosak lesznek.

Ha a magyar hatóságok a Norvég Civil Alap kezelését dokumentáló iratokba szeretnének betekinteni, azt a brüsszeli Finanszírozási Mechanizmus Irodától (FMO) kell kérni - szögezte le Helgesen.

Az EGT és Norvég Alap május 8-án felfüggesztette a magyarországi kifizetéseket. Ennek oka, hogy a magyar kormány megszegte az alapok lebonyolítására és monitorozására vonatkozó, az egyezményekben lefektetett kötelezettségeit. Június 12-ére egy hivatalos egyeztetésre kerül sor, ahol köztisztviselői szinten tárgyalunk a magyar kormánnyal - mondta a miniszter.

A magyar kormány egyoldalúan megszegte az EGT és Norvég Alap kezelésére és lebonyolítására vonatkozó egyezményt. A magyar kormány eljárása sajnálatos, és ezt közöltük a magyar hatóságokkal - nyilatkozta Helgesen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

paramparam, 2014.06.08 14:25

@katolikus: A véleményt tiszteletben kell tartani. A véleményt! A tied azonban nem az. Ugye érted?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.08 13:59

@krix: Annak nagyon örülhet, addigra úgyis, Oroszország/Kazahsztán része leszünk és Iránnal szomszédosak.

Vagy megint a katolikusok védbástyája!

Egyedül Európában a magyarok maradnak meg!

Óh, a nagyszabású jóslatok, kár, hogy a maga egysornyi szövege annyira elmaradt Spengler nagy művétől.

De ma már nem írnak ezer oldalakat, elég egy sor is a Nagy Vátesztől.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Blama, 2014.06.08 13:56

@katolikus: "katolikus"=gyűlöletkeltő.

A tolerancia kijár, de a gyűlöletkeltőknek nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katolikus, 2014.06.08 13:46

@Blama:
Mi ez a nagy liberális tolerancia? Hol van mások véleményének tiszteletben tartása? Ejnye-ejnyte rossz fiú? vagy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2014.06.08 11:28

@krix: "A liberós fertő okozza majd Európa vesztét "

Nyilvánvaló, hogy számotokra az a példa, mikor még nyugodtan lehetett garázdálkodni isten nevében. Fegyvereket megáldani, hogy jobban öljenek.
Türelemre, alázatra nevelni a köznépet a könnyebb uralkodás végett...
Már nem fog menni, az a vonat elment!
Amit itt sokan konzervativizmusnak hisznek az nem más, mint nemzeti szalaggal átkötött hamis ideológia. Ha ez tetszik, hát higgy benne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html