A norvég jegybank nem változtatott a nulla százalékos alapkamaton

A norvég központi bank a piaci várakozásoknak megfelelően nulla százalékos történelmi mélyponton tartotta az alapkamatot a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanságra hivatkozva, ugyanakkor jelezte, hogy a vártnál korábban, már 2022 első felétől fokozatosan a "normális" szintre emeli a kamatot a globális gazdaság élénkülésének a hatására - írja az MTI.
Szász Péter, 2020. december 17. csütörtök, 17:57
Fotó: Shutterstock

A jegybank szeptemberben még azzal számolt, hogy két évig biztosan marad a nulla százalékos kamatszint, most viszont jóval 50 százalék fölötti esélyt lát arra, hogy a kamatszint 2022 második negyedévétől emelkedni kezd.

Norvégiában 2016 óta nem változott a 1,5 százalékos alapkamat az idén március közepéig. Márciusban azonban két alkalommal, először 50 bázisponttal 1 százalékra, majd további 75 bázisponttal 0,25 százalékra vitte le a kamatot, amit aztán májusban 25 bázisponttal nulla szintre csökkentett a központi bank a koronavírus-járvány hatásainak enyhítése céljából.

A norvég gazdaság kikerült a recesszióból a harmadik negyedévben, amikor negyedéves és éves szinten egyaránt nőtt a GDP. A gazdaság 4,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben a második negyedévhez képest. A második negyedévben még 4,7 százalékkal, az első negyedévben pedig 2,2 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye negyedéves összevetésben.

Éves szinten a GDP 5,2 százalékkal nőtt az idei harmadik negyedévben az előző negyedévi 6 százalékos zsugorodást követően.

HOZZÁSZÓLÁSOK