Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havihoz közel azonos szinten maradtak, csupán 0,1 százalékkal csökkentek, amit elsősorban a jelentős súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,4 százalékkal alacsonyabb árai okoztak. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai szintén alig változtak - összességében 0,1 százalékkal nőttek -, a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (2,2 százalék) ágazatban. Csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (2,9 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,1 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (0,2 százalék). Az előző hónaphoz képest nem változtak az élelmiszeripari árak. A feldolgozóipar többi területén az áremelkedések mértéke 0,1 és 1,2 százalék között alakult. 2012 márciusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 márciusában az előző havihoz képest 2,6 százalékkal nőttek. Ennek oka főként a forint mindkét devizanemmel szembeni gyengülése volt: az euróhoz mérten 3,6, az amerikai dollárhoz képest 6,8 százalék volt a változás. Minden feldolgozóipari ágban nőttek az árak, átlagosan 2,7 százalékkal. A legnagyobb mértékű áremelkedések a vegyi anyag, termék gyártásában (3,8 százalék), a kohászat, fémfeldolgozásban (3,6 százalék), és a textil- és bőriparban (3,3 százalék) voltak. Ismét csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (0,4 százalék) ágazatban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 3,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 3,1 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 márciusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal mérséklődtek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékos árnövekedést mértünk. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest nem változtak. 2012. márciussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében szinten maradtak az árak, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,8 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. márciusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. május 7-én jelenik meg.