Nőttek az ipari termelői árak

Márciusban a belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 1,6 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
NAPI, 2013. április 30. kedd, 09:05
Fotó: Napi.hu

Márciusban az ipar belföldi értékesítési árai az előző havihoz közel azonos szinten maradtak, csupán 0,1 százalékkal csökkentek, amit elsősorban a jelentős súlyú villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás ágazat 0,4 százalékkal alacsonyabb árai okoztak. A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai szintén alig változtak - összességében 0,1 százalékkal nőttek -, a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (2,2 százalék) ágazatban. Csökkentek az árak a gyógyszergyártásban (2,9 százalék), a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (1,1 százalék) és az egyéb feldolgozóipar és javítás területén (0,2 százalék). Az előző hónaphoz képest nem változtak az élelmiszeripari árak. A feldolgozóipar többi területén az áremelkedések mértéke 0,1 és 1,2 százalék között alakult. 2012 márciusához viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7 százalékkal emelkedtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,7 százalékkal nőttek az árak.

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 márciusában az előző havihoz képest 2,6 százalékkal nőttek. Ennek oka főként a forint mindkét devizanemmel szembeni gyengülése volt: az euróhoz mérten 3,6, az amerikai dollárhoz képest 6,8 százalék volt a változás. Minden feldolgozóipari ágban nőttek az árak, átlagosan 2,7 százalékkal. A legnagyobb mértékű áremelkedések a vegyi anyag, termék gyártásában (3,8 százalék), a kohászat, fémfeldolgozásban (3,6 százalék), és a textil- és bőriparban (3,3 százalék) voltak. Ismét csökkentek az árak a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás (0,4 százalék) ágazatban. Az előző év azonos időszakához viszonyítva az ipar forintban mért exportárai 3,2, a feldolgozóipari ágazatok árai 3,1 százalékkal emelkedtek.

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013 márciusában az előző hónaphoz mérve az árak az energiatermelő ágazatokban 0,6 százalékkal mérséklődtek, a továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 0,6 és a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,9 százalékos árnövekedést mértünk. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest nem változtak. 2012. márciussal összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében szinten maradtak az árak, míg a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,8, a fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban pedig 2,8 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. márciusi alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. május 7-én jelenik meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK