A 12 éve változatlan összegű családi pótlékot nem akarja emelni az Orbán-kormány - derült ki Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Indexnek adott interjújából.

"Nem hiszek a társadalommérnökösködésben, mi nem szabjuk meg, hogy ki, milyen életformát választva, mennyi időt töltsön otthon a gyerekeivel. A mi rendszerünk inkább arra ösztönöz, hogy az édesanya menjen vissza dolgozni. Erről szól például a gyed extra, a nagyszülői gyed, akárcsak a folyamatos bölcsődeépítések, ahogy ma már ugyanúgy lehetőség az apukák otthon maradása is" - fogalmazott a tárca nélküli miniszter.

A munkáltatók eddig nem segítettek

Eddig hiába tárgyaltunk, próbáltunk ösztönzőket adni, biztosítottunk komoly anyagi támogatást például munkahelyi bölcsődék létrejöttéhez, süket fülekre találtunk. Máig keresem az okát és az új megoldásokat, hogy a munkáltatói oldal egyelőre miért nem vevő a kisgyermekes családoknak bizonyítottan nagy segítséget nyújtó foglalkoztatási formákra - vélekedett Novák arról, hogy miért akadozik az anyák munkaerőpiaci elhelyezkedését segítő program.

"Hamarosan indul az új munkahelyi bölcsődéket támogató pályázatunk, egyszerű szabályokkal, bő finanszírozással. Hátha a borzalmas koronavírus váratlan pozitív hatása kitart, és a munkaadók átmentenek valamit a most kényszerből bevezetett rugalmas munkaformákból, és az új ötletekre is jobban rezonálnak majd" - fogalmazott Novák.

Szigorítás jöhet a tartásdíjnál

Az elvált családokban a tartásdíj kérdése valós probléma, ezért kezdtük el nemrég Varga Judit igazságügyi miniszterrel közösen kidolgozni, hogy miként tudjuk segíteni azokat az egyedülálló szülőket, akikhez nem jut el időben a gyermekeiket jogosan megillető tartásdíj

- válaszolta Novák a témát firtató kérdésre.

Jelenleg átnézzük a szabályozást, és igyekszünk szigorítani, mert az nem fordulhat elő, hogy valakinek a valóságban nagyobb a jövedelme, mint ami alapján a gyermekei tartásdíj-fizetési kötelezettségét megállapítják, vagy valaki egyszerűen nem fizet. Vagyis itt egyszerre találunk jogszabályalkotási, de legalább annyira jogszabály-érvényesítési feladatokat. Már csak azért is jóval határozottabb fellépésre van szükség tartásdíjügyben, mert nem várhatjuk el egy eleve kiszolgáltatott helyzetben lévő, elvált szülőtől, hogy egyedül küzdjön a jogai érvényesítéséért - tette hozzá a miniszter.

Ennyire lehet sikeres egy nő

Volt benne egy félreérthető mondat, félre is értették, sőt tudatosan félremagyarázták. Mutasson bárki egyetlen olyan döntést az elmúlt tíz évből, amelyik azt támasztja alá, hogy én nem azért küzdök, hogy egy nőnek ugyanolyan lehetőségei legyenek, mint egy hozzá hasonló adottságokkal rendelkező férfinak - mondta a politikus a tavaly decemberi, elhíresült, Mennyire lehet sikeres egy nő? című animációs videója kapcsán.

Továbbra is ezért dolgozom, azt pedig bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni, s ha igen, mikor és kivel - fogalmazott az interjúban a családügyi miniszter.