November elején kezdődnek a bértárgyalások

November elején kezdődnek a bértárgyalások a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF) - közölte Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke szerdán.
MTI-Eco, 2015. október 21. szerda, 17:45
Fotó: Napi.hu

A VKF keddi első ülésén már elindult a munkáltatói és a munkavállalói oldal informális egyeztetése. Az elsődleges tárgyalások azt mutatják, hogy a munkáltatói oldal is nyitott az infláció mértékével egyező minimálbér-emelésre - közölte. Gaskó szerint ez már önmagában pozitívnak nevezhető. A kormány a jövő hét folyamán adja át a bértárgyalásokhoz szükséges adatokat - tette hozzá az elnök.

Úgy vélte, a következő években fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy a minimálbér nettó értéke és a létminimum között 20 százalékos eltérés van a minimálbér rovására. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liga konkrét indítványt készít majd, amiben 3 éves tervet vázol fel a minimálbér nettó értéke és a létminimum közti különbség felszámolására.

Gaskó beszámolt arról, hogy a VKF keddi ülésén a munkáltatói és a munkavállalói oldal abban is megegyezett, hogy ki kell venni a Munka törvénykönyvéből a 205-207-es paragrafusokat, amelyek azt rögzítik, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatoknál az Mt. szabályaitól nem lehet eltérni.

Kéry Ádám, a Liga jogi szakértője kifejtette: e paragrafusok értelmében a törvényben érintett állami vállalatoknál a munkáltató, a munkavállaló és a szakszervezetek között nem alakulhat ki alku semmilyen területen.

Gaskó hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvének a kormány által kezdeményezett módosításait a Liga csak abban az esetben tudja tárgyalóalapnak tekinteni, ha a kormány nyitott törvény 205-207-es szakaszainak eltávolítására.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Helianthusz, 2015.10.21 19:10

Csak a naivak számára lesz asztalcsapkodás a Kormány és Liga között. Biztos vagyok abban, hogy a Kormány már megbeszélte Gaskóval, hogy mennyit követeljen a Liga. A Kormány által kívánatosnak tartott, de az alku kedvéért megfelezett emeléseket fogja a Liga nagy harc közepette kétszeresére emelni.
Mindenki ,,nyer" majd. A Kormány ,,engedett, a Liga ,,kiharcolt" (pénzét pedig majd az asztal alatt kapja meg), a melós pedig boldog, hogy kétszeresét kapta a fele annyinak.
A Ligát mellesleg a zsidók találták ki és fontos szerepet játszott a Kerek Asztal tárgyalásoknál lejátszott ,,rendszerváltás" nevű darab előadásában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html