Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A VKF keddi első ülésén már elindult a munkáltatói és a munkavállalói oldal informális egyeztetése. Az elsődleges tárgyalások azt mutatják, hogy a munkáltatói oldal is nyitott az infláció mértékével egyező minimálbér-emelésre - közölte. Gaskó szerint ez már önmagában pozitívnak nevezhető. A kormány a jövő hét folyamán adja át a bértárgyalásokhoz szükséges adatokat - tette hozzá az elnök.

Úgy vélte, a következő években fel kell oldani azt az ellentmondást, hogy a minimálbér nettó értéke és a létminimum között 20 százalékos eltérés van a minimálbér rovására. Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Liga konkrét indítványt készít majd, amiben 3 éves tervet vázol fel a minimálbér nettó értéke és a létminimum közti különbség felszámolására.

Gaskó beszámolt arról, hogy a VKF keddi ülésén a munkáltatói és a munkavállalói oldal abban is megegyezett, hogy ki kell venni a Munka törvénykönyvéből a 205-207-es paragrafusokat, amelyek azt rögzítik, hogy a többségi állami tulajdonban lévő vállalatoknál az Mt. szabályaitól nem lehet eltérni.

Kéry Ádám, a Liga jogi szakértője kifejtette: e paragrafusok értelmében a törvényben érintett állami vállalatoknál a munkáltató, a munkavállaló és a szakszervezetek között nem alakulhat ki alku semmilyen területen.

Gaskó hangsúlyozta: a Munka törvénykönyvének a kormány által kezdeményezett módosításait a Liga csak abban az esetben tudja tárgyalóalapnak tekinteni, ha a kormány nyitott törvény 205-207-es szakaszainak eltávolítására.