Novemberben minden kiderül

Még mindig nem tudni, milyen szabályok szerint vonulhatnának nyugdíjba negyven év munka után a nők. Annyi már biztos, hogy a fedezetet a munkavállalói nyugdíjjárulék fél százalékos emelésével biztosítanák.
NAPI, 2010. november 8. hétfő, 13:35
Fotó:

A Fidesz a választási programjában tett ígéretet arra, hogy a nők negyven év szolgálati viszony után nyugdíjba vonulhatnak. Ennek részleteiről tárgyalt a kormány vasárnapi, késő estébe nyúló ülésen, de döntés nem született - tájékoztatta az MR1-Kossuth Rádiót a kormányszóvivő.

A végleges döntéshez még a részletekről kell megállapodni, az azonban már biztos, hogy jövőre életbe lép a rendszer - tette hozzá Nagy Anna. A Magyar Nemzet úgy tudja: a kormány megbízta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy szerdáig dolgozza ki a kedvezményes nyugdíjba vonulás részleteit. Nagy Anna ezt úgy kommentálta: lehet, hogy már szerdára, de novemberben biztosan tisztázódnak majd a részletek.

A sajtóban megjelent előzetes számítások szerint az intézkedés várhatóan 20-40 milliárd forintos pluszterhet jelent a költségvetésnek. A fedezetet a munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulék fél százalékos emelésével biztosítanák, 9 és félről 10 százalékra nőne ez a teher. A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter hétvégén azt mondta a Krónikának, hogy ez néhány száz forint pluszterhet jelent csak.

A járulékemeléssel nem értenek egyet az ellenzéki pártok, a korkedvezményes nyugdíjazás pedig megosztja a szakértőket. Van, aki azzal érvel, hogy diszkriminatív a férfiakkal szemben, mások szerint viszont a korábban nyugdíjba menő nők többet tudnak segíteni az unokák nevelésében, így gyerekeik hamarabb vissza tudnak térni szülés után a munkaerőpiacra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.11.08 13:58

Ez kéremszépen hátrányos nemi megkülönböztetés, ugyanis a nők 4 évvel tovább élnek átlagosan . Ideje, hogy küzdjünk a férfiak egyenjoguságáért !!!
Persze, mire a honatyák nyugdijba vonulnak már kevésbé lesznek elfogultak a nők iránt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html